Kilencszáz liter pálinkát foglaltak le a fináncok

Kilencszáz liter pálinkát foglaltak le a pénzügyőrök egy eperjeskei ingatlanon; a tulajdonos nem tudta igazolni a szesz származását – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-t.

hirdetés

Suller György Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője közölte: közérdekű bejelentés alapján jelentek meg az adóellenőrök és pénzügyőrök az eperjeskei ingatlanon. A jövedéki ellenőrzés során a lakóház pincéjében 540 liter – az ellenőrzött elmondása alapján bérfőzött – pálinkát, valamint csaknem 300 liter hozzáadott cukrot és növényi kivonatot vagy csipkebogyót tartalmazó, szintén bérfőzött pálinkát találtak.

Az ingatlan tulajdonosa elmondta, hogy a szeszes folyadékot bérfőzés keretében állították elő, az összetevőket pedig részben a bérfőzdék, részben pedig ő maga állította össze gyógynövényekből és cukorból, családi receptúra alapján.
A tulajdonos a termékek származásának igazolására a saját, illetve családtagjai nevére kiállított származási igazolványokat nyújtott át a pénzügyőröknek, akik ezt nem fogadták el, mivel ezek alapján az összeöntött bérfőzött párlatok nem azonosíthatók, a növényi kivonatot, cukrot tartalmazó termékek származásának igazolására pedig nem is alkalmasak.

A mintegy kilencszáz liter pálinkát a pénzügyőrök büntetőeljárás keretében lefoglalták, majd a valódi szeszfok – így az elvont adó alapját képező mennyiség – megállapítása céljából mintát vettek – tartalmazza a közlemény.