Kínaiak tucatjait ölte meg a sár

Hatalmas földcsuszamlások voltak Kína északnyugati részén, a sár és egy megye felét tóvá változtató eső tízezrek otthonát pusztította el, rohamosan nő az áldozatok száma.

hirdetés

Rohamosan nő az északnyugat-kínai földcsuszamlások halálos áldozatainak és eltűntjeinek a száma: a Hszinhua hírügynökség legfrissebb jelentése szerint legalább nyolcvanan haltak meg a természeti csapásban, és legkevesebb kétezer embernek nyoma veszett. A korábbi tudósítás legkevesebb 65 ember haláláról, illetve több száz eltűntről szólt.

Felhőszakadás következtében hatalmas földcsuszamlások történtek ki vasárnapra virradóra Kína északnyugati részén, egy völgyben fekvő településen. Kanszu (Gansu) tartomány Csoucsü (Zhouqu) megyéjének a felét elárasztotta a víz, miután a rajta keresztül haladó Pajlung (Bailong) folyó útját hegyomlások, földcsuszamlások, valamint házak romjai zárták el, s egy hatalmas tó keletkezett. Legalább 50 ezer embert érintett, a házak nagy részét a bentlakókkal együtt betemette a föld.

A Kannan (Gannan) tibeti autonóm prefektúrához tartozó megyében szombaton este kezdett esni az eső, omlani a föld, megszűnt az áramellátás, és a folyó irányt vett a megyeszékhely felé, sokakat fogságba ejtve – tájékoztatta a Hszinhua hírügynökséget egy helyi elöljáró. Elmondta, hogy jelenleg nagy mennyiségű sár akadályozza a mentést, mivel túl vastag ahhoz, hogy gyalogosan, vagy járművel közlekedni lehessen rajta. Vannak utcák, amelyeket egy méter magasan borít sár.

Időközben közel 20 ezer embert kitelepítettek, a helyszínre katonákat vezényeltek, és egészségügyi csoportot küldtek. Mentőcsapatok keresik az eltűnteket, helikopterről pedig szakemberek vizsgálják, hogy miként lehet az elzárt folyó útját ismét szabaddá tenni.