Kisebb földrengések voltak Érd, Diósd térségében

Két kisebb földrengés volt szerda hajnalban és reggel Pest megyében Érd, Diósd térségében – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Geodéziai és Geofizika Kutatóintézete. Hajnali negyed kettőkor és reggel nem sokkal negyed hét után történt a földrengés, amelyeknek magnitúdója a Richter skálán 1,8-2,0 körüli volt.

A rengést többen érezték. Károkról nem érkezett bejelentés. A közlemény szerint Magyarország területén évente 100-120 kisebb – 2,5 erősségűnél alacsonyabb – földrengést regisztrálnak az érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével, amelyek nagy része nem éri el az érezhetőség határát.

A rengések gyakorisága alapján, az ország területén évente négy-öt 2,5-3,0 magnitúdójú, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okozó földrengésre kell számítani. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6,0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki – olvasható.

Legutóbb a Vas megyei Körmend közelében volt 3,0 magnitúdójú földrengés augusztus 27-én. Miskolc környékén pedig több érezhető földmozgás is volt az elmúlt hónap második felében. Továbbá Zalalövőnél és a Baranya megyei Sellyénél is volt földrengés.

hirdetés

Hirdetés