Kiváló vízminőségű strandot a Balatonnál érdemes keresni

Az ország természetes vizű strandjai közül a legtöbb kiváló vízminőségű strand a Balatonnál van, ahol a fürdőhelyek nagy része kiváló, míg a többi is legalább jó minősítést kapott – mondta Kovács Márta, az Országos Tisztiorvosi Hivatal közegészségügyi főosztályának vezetője csütörtökön Budapesten.

hirdetés

Közlése szerint Magyarországon összesen 255 szabadvízi fürdőhely van, ebből várhatóan 235 üzemelhet az idei szezonban. Közülük 172 kiváló, 34 jó, 10 pedig tűrhető minősítést kapott. Tizenkét helyen “kifogásolt” volt a vízminőség, további hét ellenőrzése még folyamatban van.

Kádár Mihály, az Országos Közegészségügyi Intézet főosztályvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rossz vízminőségű fürdőhelyek többsége a Tiszánál van. Az összes szabadvízi strand közül 19 nem üzemel.

Egy helyen, az Omszki tónál pedig tilos a fürdőzés. Kádár Mihály azt mondta, ennek nem vízminőségi, hanem biztonsági okai vannak. Továbbá több olyan feltétel sem teljesül, amely a fürdőhelyek működési engedélyéhez szükséges – tette hozzá.