Kocka a szlovákiai gyerekek harmada?

Az általános iskolás gyerekek mintegy egyharmada Szlovákiában naponta több mint két órát tölt tévékészülék vagy számítógép előtt, és közel ugyanennyi azoknak a gyerekeknek az aránya, akik heti két alkalomnál kevesebbszer vagy egyáltalán nem sportolnak – derült ki a Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) által végzett felmérésből.

hirdetés

A felmérésben – amely az iskoláskorú gyerekek mozgás aktivitása és étkezési szokásainak feltérképezése céljából készült – csaknem négyezer szlovákiai általános iskolás vett részt.

A gyerekek válaszaiból kiderült, hogy közel egyharmaduk végez rendszeresen sporttevékenységet – különböző sportklubok vagy egyéni edzések keretében – az iskolai foglalkozásokon kívül is, másrészt közel 17 százalékuk csak az iskolában a tornaórákon sportol.

A megkérdezett gyerekek közel 17 százaléka ugyanakkor azt állította, hogy szinte minden szabadidejét tévénézéssel vagy számítógép előtt tölti. Azon gyerekek aránya akik napi 1-2 órát töltenek tévékészülék vagy számítógép előtt, a megkérdezettek kétharmadát tette ki, közel 30 százalékuk pedig azt mondta: naponta több mint két órát tölt ezzel a tevékenységgel. Az általános iskolások csupán 5 százaléka mondta azt, hogy szabadideje legnagyobb hányadát a szüleivel együtt végzett aktivitásoknak szenteli, 3,5 százalékuk pedig azt vallotta: szabadidejét lustálkodással tölti.

A gyerekek a kérdőívekre adott válaszai arra is rámutattak, hogy csaknem 40 százalékuk egyáltalán nem vagy csak ritkán fogyaszt reggelit, egyharmaduk kevesebb mint négy alkalommal és 12,7 százaléknyi azoknak az aránya akik több mint ötször étkezik naponta. A leggyakoribb étkezési helyként hétköznapokon a gyerekek közel egyharmada jelölte meg az iskolai étkezdét, kétharmaduk pedig azt mondta: leggyakrabban otthon eszik. A gyorsétkezdéket a gyerekek közel két százaléka jelölte meg, mint a leggyakoribb étkezési helyet.