Komoly károkat okozott a hideg a gyümölcsösökben

Komoly károkat okozott a fagy a magyarországi gyümölcsösökben, az elmúlt két nap hideg éjszakája az elsődleges felmérések szerint a tavalyinál is nagyobb pusztítást okoztak a gyümölcsösökben – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke kedden az MTI-nek.

A FruitVeB elnöke közölte: az ország hat térségéből – Zalától a Dél-Alföldig – mindenhonnan olyan jelzéseket kapott, hogy a vasárnapról hétfőre, illetve a hétfőről keddre virradó éjszaka nagy károkat okozott országszerte a gyümölcsösökben.

Hozzátette: főként a hétfőről keddre virradó éjszakán keletkezett nagy kár.

Mivel úgynevezett szállított fagyról volt szó, azaz nemcsak az ország egyes területeit, régióit érte kár, hanem egész területét – gyakorlatilag technológiai eszközökkel lehetetlen volt a védekezés. Emellett az erős fagy – mínusz négy-mínusz kilenc Celsius fok – az egész ország területét érintette – mondta Mártonffy Béla.

A károkat a szakemberek folyamatosan mérik fel. Azokat várhatóan a jövő héten összesítik. A tényleges károkról pedig ezt követően lehet majd teljes képet alkotni – jelezte a FruitVeB elnöke.

Hirdetés