Konferencia kezdődött a szórványmagyarságról Felsőpulyán

Megkezdődött a hagyományos Kufstein Tanácskozás a szórványmagyarságról az ausztriai Felsőpulyán (Oberpullendorf) szombaton.

hirdetés

Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének szervezésében megrendezett kétnapos konferencián mintegy háromszázan vesznek részt Magyarországról, a szomszédos országokból és a világ más részeiről, elsősorban a nyugati országokból. A konferencia résztvevőit levélben köszöntötte Schmitt Pál köztársasági elnök. Üzenetében az államfő Babits Mihály szavait idézte: “a nemzet épp annyira egyéniség, mint az egyes ember”. A lélekhez hasonlóan a lelki magyarság is egységes és oszthatatlan.

“A világban élő egyetlen magyarról sem szabad lemondanunk, mert minden elveszett identitással hasad ez a lélek.” – fogalmazott a köztársasági elnök. A megmaradáshoz, az erős azonosságtudathoz, a közös nemzethez tartozás alapját képező értékeket, mint a nyelv, a kultúra, a történelem, egyedi léthelyzetben kell “kapaszkodóként” használni – vélekedett a köztársasági elnök.

Azt, hogy egy bárhol a világban élő fiatal meg tudja-e, meg akarja-e élni magyarságát, olyan személyes élmények határozzák meg, mint hogy miként találkozik a magyar kultúrával, vagy az, hogy mennyit és hogyan hallja a magyar nyelvet. Ebben óriási a politikusok, a határon túli magyar szervezetek, a külföldi kulturális intézetek, lelkészségek és a tudomány szerepe – mutatott rá Schmitt Pál. A szórványban élőknek csak akkor van esélye magyarnak maradni, ha az összetartozás alapját képező értékek “érdekké”, nemzeti, magyar érdekké válnak – hangsúlyozta.

Az államfő röviden kitért a kettős állampolgársági törvény módosítására is. A magyarságot összetartó lelki, érzelmi ragaszkodást most jogi kapcsolattal is megpecsételheti a határon túl élő magyarok kettős állampolgárságát segítő törvény – mondta. “Mint egy kinyújtott kéz, lehetővé teszi, hogy még jobban támaszkodhassunk egymásra” – fogalmazott üzenetében a köztársasági elnök.

A konferencia megnyitóján jelen volt Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, Németh Krisztina bécsi magyar főkonzul, Ivanics Ferenc Győr-Moson-Sopron megyei országgyűlési képviselő (Fidesz), valamint Rudolf Geisler, Felsőpulya város polgármestere és Burgenland tartomány képviselői. A tanácskozás első helyszínéről elnevezett Kufstein konferenciát 1990 óta minden második évben tartják meg. 1996 óta a burgenlandi Felsőpulya ad otthont a rendezvénynek.