Könnyebben lehet majd pénzhez jutni a vidékfejlesztési pályázatokon

Rugalmasabbá kell tenni a vidékfejlesztési pályázatokat; kötelező lesz a többalapú tervezés – jelentette ki V. Németh Zsolt szombaton Veszprémben.

hirdetés

A vidékfejlesztési államtitkár erről egy építészeti konferencián beszélt a Pannon Egyetemen.

Megjegyezte: a vidékről alkotott képünk mára a nagyvilágban és itthon is megváltozott: nem múltként tekintünk rá, hanem hiszünk abban, hogy a jövő ígéretes erőforrása.

Beszélt arról, hogy a tárca a nyár végén, ősz elején pályázatot ír ki a vidéki örökség megőrzése és fenntartható fejlesztése témakörben, a források a LEADER-en keresztül lesznek elérhetők. A vidéki örökség sorsa azonban nem csak ezen múlik; fontos, hogy a vidéki szereplők felismerjék a téma fontosságát, és élő funkciót adjanak ezeknek az épületeknek – jelentette ki.

Németh Zsolt kérdésre válaszolva elmondta: 5-7 milliárd forintot fordítanak a vidék örökségének megőrzésére, de a pénzbeli támogatásnál sokkal fontosabbnak tartja, hogy a vidékfejlesztési stratégiát élettel telítsék meg.

A jövőben az egy terület, egy stratégia elv alapján születnek meg a fejlesztési programok; kötelező lesz a többalapú tervezés – vetítette előre. Hozzáfűzte: a pályázati rendszerben más megoldás kell találni a kis költségvetésű magánházakra, mivel ezek nem férnek bele a pályázati logikába; dolgozni kell a rugalmasabb támogatási rendszeren.

A vidékfejlesztés, örökségvédelem iránya a hagyományok irányába haladjon, ne a városokat másolja, s a tájidegen megoldásokat ne támogassa – jelentette ki V. Németh Zsolt.