Kormányzási nehézséget okozhat az új kormánybiztosi pozíció

Jogászok szerint kormányzási nehézséget okozhat a két nappal ezelőtt létrehozott kormánybiztos jogköre – értesült az MTI Hírcentrum.

hirdetés

A Magyar Közlöny október 20-i számában megjelent határozat szerint Fürjes Balázs kormánybiztos – egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányítása mellett – felügyeli a 3 milliárd forint érték feletti állami beruházások előkészítését és megvalósítását.

Az MTI Hírcentrumnak – részben név nélkül – nyilatkozó alkotmányjogászok szerint így elvonhatják miniszterek és minisztériumok döntési jogának egy részét, ez “bizonyos esetekben kormányzási nehézséget okozhat”.

Pap András László, a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa szombaton azt mondta a Magyar Televízió Híradójában, hogy “nagyon érdekes mandátum, nagyon érdekes közjogi pozíció”, amit Fürjes Balázs kormánybiztosként kapott. A jogász szerint a “gyakorlaton múlik majd”, hogy mekkora hatalma lesz a kormánybiztosnak.

Pap András László arról is beszélt, hogy “elképzelhető olyan szerepértelmezés”, ami “közjogi vagy politikai konfliktusok forrása lehet”, de pillanatnyilag Magyarországon erre minimális esélyt lát.

A Magyar Közlöny október 20-i számában jelent meg az a kormányrendelet, amely “az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos kinevezéséről és feladatairól” szól.

A rendelet szerint a kormány, illetve a miniszterelnök által megjelölt, egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányításával kapcsolatos feladatok ellátására a kabinet 2011. október 19-től 2013. október 19-ig Fürjes Balázst kormánybiztossá nevezi ki.

A kormányrendelet egy másik passzusa szerint a kormánybiztos emellett felügyeli az előkészítést és a megvalósítást a 3 milliárd forint beruházási érték feletti, a minisztériumok vagy az irányításuk alá tartozó költségvetési szervek és gazdasági társaságok, a kormány, a minisztérium, a központi államigazgatási szerv által alapított alapítványok, közalapítványok által bármely forrásból végzendő beruházásoknál. Szükség esetén szervezi ezek kormányzati koordinációját, véleményezi a kormány-előterjesztéseket és figyelemmel kíséri a kormányhatározatok végrehajtását.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy Fürjes Balázs a kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felel, feladata a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egységes elhelyezésének, az új FTC-Stadion felépítésének, a Gödör Club és a Design Terminál építési munkáinak, valamint egy a magyar történelmet és kultúrát kortárs módon bemutató kiállítótér felépítésének előkészítése és megvalósításuk irányítása.

A kormánybiztos megbízatása két évre szól, és külön kormányhatározatokban újabb beruházások előkészítését is feladatul kaphatja – tette hozzá.

A Magyar Nemzet online kiadása egy szombati cikkében a kinevezéssel kapcsolatban felvetette: a 3 milliárd forintos állami beruházások felügyeletének rendeletben való átruházása a kormánybiztosra magasabb rendű jogszabályokat is megsérthet, hiszen “egy tollvonással” elvonják az egyes minisztériumok önálló döntési jogát az ehhez hasonló ügyekben.