Kövér László vállalja a házelnökséget

Megkezdődött a Fidesz országos választmányának ülése szombat délelőtt Budapesten, a VIII. kerületi Polgárok Házában. A tanácskozás előtt Kövér László választmányi elnök közölte, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök őt fogja javasolni a Fidesz-frakciónak házelnökjelöltnek, és ő vállalja is a tisztséget.

hirdetés

Kövér László újságírói kérdésre a házelnökjelöléssel kapcsolatban azt mondta: “a Fidesz-frakció előtt az elnök úr engem fog majd javasolni, és amennyiben a Fidesz-frakció támogat, akkor én leszek az egyik jelölt”. Ha másnak más jelöltje van, akkor ő is a cédulára kerülhet, a húszéves gyakorlat azonban az, hogy a pártok induláskor megállapodnak a tisztségviselői pozíciók szétosztásában – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy ha megválasztják őt az Országgyűlés elnökének, választ-e új választmányi elnököt a Fidesz, a politikus úgy válaszolt: jövőre lesz tisztújító kongresszusa a Fidesznek, jövőre lesz ez a kérdés esedékes; egyébként nincs semmilyen összeférhetetlenség a házelnöki és a választmányi elnöki pozíció között.

Arra a felvetésre, hogy volt-e benne bármilyen kétség a házelnöki szék elvállalásával kapcsolatban, Kövér László kifejtette: “nem szoktam visszautasítani a felkéréseket; tehát ebben az értelemben egyértelmű volt, hogy eleve nem zárkózom el egy ilyen felkérés elől.

Természetesen ugyanakkor vakon és automatikusan semmilyen megbízatást épeszű ember nem fogad el, hanem előtte mérlegel, hogy tud-e igazán hasznára lenni annak az ügynek, annak a közösségnek, amelyiknek a képviseletében ezt a pozíciót elvállalja”. Mint fogalmazott, eleve megtisztelőnek tekintette, és a végén az “esetleges kételyeket” is eloszlatva elvállalta a felkérést.

Kifejtette: a választmány szombati ülésén – az őszi önkormányzati választással kapcsolatban – elfogadja a megyei listákat és a budapesti listát, a főpolgármester-jelöltet és a megyei közgyűlési elnökjelölteket is. Egyetlen kikötés van: e szerint a szövetségesek tagjai közül az országos választmány elnöksége ezekre a listákra még vehet fel embereket.