Közös hírügynöksége van Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megye

Közös hírügynökséget indított Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megye: a határ két oldalán élőket keddtől magyarul, angolul és románul is tájékoztatja a Hajdú-Bihar-Bihor Interregionális Digitális Hírügynökség.

hirdetés

A néhány hónapos tesztüzem után Debrecen és Hajdú-Bihar hírei immár a dehir.hu, míg Nagyvárad és Bihar hírei a newsbihor.ro oldalon érhetők el – tájékoztatta Mészáros György, a debreceni honlapot üzemeltető Debrecen Televízió (DTV) marketingvezetője az MTI-t.     Mint mondta, uniós források bevonásával, a HURO Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programon nyertek 558 ezer eurót.

Debrecenben és Nagyváradon ebből a pénzből egy-egy stúdiót új digitális kamerákkal és vágóprogrammal szereltek fel. A projekt kedden közös szakmai konferenciával zárult, amely egyben a két hírportál tesztidőszakának lezárását és a hírügynökség működésének megkezdését is jelentette – fűzte hozzá.

A hírügynökség tízfős stábja elsősorban gazdasági, politikai és kulturális eseményekről és hírekről tájékoztatja a régió olvasóközönségét, míg a határ mindkét oldalán érdeklődésre számot tartó anyagokat angolul is megjelentetik – ismertette Mészáros György.

Hozzátette: a márciusban indult dehir.hu portált jelenleg 6-8 ezren keresik fel naponta, míg a pár hete indult newsbihor.ro oldal egyenlőre néhány százas látogatottságot ér el naponta.

Mészáros György felidézte, hogy a Hajdú-Bihar-Bihor Interregionális Digitális Hírügynökség ötletét a két megye önkormányzata vetette fel 2007-ben. Ezt követően a debreceni Euró-Régió Ház Kft. és a Bihor Megyei Tanács pályázott közösen, de partnerként csatlakozott hozzájuk a Debreceni Egyetem, a DTV és a Nagyváradi Egyetem is.