Külföldi sorozatból készít magyar “remake-et” az egyik hazai mozicsatorna

Új magyar sorozat forog hatvan napon át Budapesten: a Társas játék című széria egy izraeli sorozat alapján készül, és 13 részéből hetet Herendi Gábor, hatot Fonyó Gergely rendez. A Shall We Kiss című sorozat magyar “remake-jének” bemutatóját az év végére tervezi a gyártó HBO Magyarország, amely több dokumentumfilm után most készít először folytatásos drámasorozatot.

hirdetés

Mint Schulteisz Katalin, az HBO produkciós vezetője az MTI-nek elmondta, a hazai sorozatot mintegy 60 helyszínen rögzítik, és a forgatással június elejére végeznek, de az utómunkák már a felvételek közben elkezdődnek. A Társas játékot a magyar közönségnek szánják, de a tervek szerint a licenszből például Romániában is készül adaptáció.

A magyar sorozat forgatásának szünetében Fonyó Gergely az MTI-nek elmondta: a sorozat főszereplői Dávid és Léna, akik szerelmesek egymásba, az élet azonban folyton megakadályozza, hogy kiteljesedjen a kapcsolatuk. Dávidot Simon Kornél, Lénát Martinovics Dorina alakítja.

“Nagyon jól sikerült az adaptáció, egy dramaturgiai és érzelmi fordulatokban gazdag történet kerekedett ki” – vélekedett a rendező, hozzátéve: noha a történet a világon bárhol játszódhatna, a forgatókönyvben mégis számos, a magyar viszonyokra jellemző részletet rejtettek el.

A Divinyi Réka vezetetésével Bodzsár Márk, Szekér András és Czető Bernát László által írt forgatókönyv kapcsán Fonyó Gergely főleg az összetett karaktereket és a finom humort emelte ki. “Magunk között dramedy-nek hívjuk a sorozat műfaját” – válaszolta az MTI kérdésére.

Fonyó Gergely arról is beszélt, hogy a 13 részből hetet forgat Herendi Gábor, akivel már többször dolgozott együtt, például együtt készítették a Tea című vígjáték-sorozatot is. “Nagyon fontos, hogy ugyanabban a stílusban készüljenek el az egyes felvételek, ezért részt veszek Gábor forgatási napjain is” – tette hozzá. Megemlítette, hogy igyekeznek minél inkább a játékfilmek felől közelíteni a produkcióhoz, ezért a sorozatokhoz képest sok snittel, közelivel dolgoznak.

Herendi Gábor az MTI-nek elmondta, hogy a sorozatot két kamerával rögzítik. “A legmodernebb digitális technikával dolgozunk, ezért bízom abban, hogy kiállításában is szép filmsorozat kerekedik belőle” – mondta a rendező, aki szerint izgalmasabbá, szövevényesebbé tették az alaptörténetet, a karaktereket pedig hozzáigazították a magyar valósághoz.

“Gergővel nagyon hasonlóan gondolkozunk a filmről, ezért könnyen együtt tudunk működni” – fogalmazott Herendi Gábor, kiemelve, hogy a produkció előkészítését is közösen végezték. “Az operatőrök ugyanazok lesznek (Csukás Sándor és Tóth Zsolt), ráadásul mire az ő forgatási napjai jönnek, a színészek is annyira rátalálnak a karakterükre, hogy nem lehet majd észrevenni, hogy más kéz vezeti a színészeket” – vélekedett a kettős rendezésről. Herendi Gábor a közös munka kapcsán megemlítette, hogy sokszor “belerendeznek” egymás jeleneteibe.

A szereposztásról elmondta, hogy hosszú válogatás után találtak rá a színészekre. “Többfordulós casting volt, még arra is odafigyeltünk, hogy egymással jól együtt tudjanak működni a színészek. Örülök, hogy nemcsak nagy nevek szerepelnek, hanem új, friss arcokat tudtunk behozni” – tette hozzá. A sorozatban a már említetteken kívül többek közt Gazsó György, Básti Juli, Gálffi László, Thuróczy Szabolcs, Balsai Móni, Tornyi Ildikó, Pokorny Lia, Kovács Patrícia, Martin Márta és Réti Adrienn tűnik fel.