Lapszemle: a többség szerint igazságosabb lenne a progresszív adórendszer

A magyar lakosság csaknem háromnegyede egy progresszív adórendszert tartana igazságosabbnak, és a megkérdezettek többsége szerint az új adószabályok tovább növelik a szegények és gazdagok közötti különbségeket – ismerteti a pénteki Népszabadság a Medián legfrissebb, a lap megbízásából készített felmérését.

hirdetés

Az adóváltozásokkal a személyijövedelemadó-fizetők kevesebb mint ötöde járt jól, és a csalódottság hatással lehetett a kormánypárt támogatottságára is – derül ki a Medián február 11. és 15. között készített, 1200 fős, országos, reprezentatív felméréséből.

A válaszadók valamivel több mint fele (52%) gondolja úgy – akárcsak 10 éve -, hogy az államnak inkább azokat kellene anyagilag segítenie, akik szegényebb körülmények között élnek, míg 42 százalékuk szerint inkább azokat, akik munkájukkal és magatartásukkal kiérdemelték.

Ugyanakkor 10 év alatt jelentősen változott a progresszív adózás híveinek aránya: 54-ről 73 százalékra nőtt, miközben az egykulcsos adót igazságosabbnak tartóké 44 százalékról 25 százalékra csökkent.

Az új adószabályok fogadtatása nem igazán kedvező: a megkérdezettek alig negyede osztja azt a véleményt, hogy az új rendszer hatékonyabb és ösztönzi a gyermekvállalást. A válaszadók 65 százaléka, a kormánypárti szavazók közül is csaknem minden második gondolja úgy, hogy az új rendszer inkább tovább növeli a szegények és gazdagok közötti különbséget.