Legyünk óvatosak az otthon meggyújtott gyertyákkal

Óvatosságra int a katasztrófavédelem a mindenszentek és halottak napján otthon gyújtott gyertyákkal és mécsesekkel kapcsolatban.

hirdetés

Mindenszentek és halottak napján sokan gyújtanak gyertyákat és mécseseket, nem csak a temetőkben, helytelen használatuk pedig könnyen tüzet okozhat. A statisztikák is azt mutatják, hogy az ünnep idején megnő a lakástüzek száma, sokan ugyanis otthon emlékeznek meg halottaikról – írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, Hajdu Márton az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Mint rámutatott, az ilyen tűzesetek kiváltó oka legtöbbször az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében felejtik, és a keletkező lángok az asztalterítőn, függönyön keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire.

A lakástüzek, illetve az azokból fakadó tragédiák elkerülhetőek a meggyújtott gyertyák helyének körültekintő megválasztásával. Minden esetben fontos éghetetlen anyagú alátétet használni, ezzel megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. A mécsest, illetve a gyertyát stabil helyre kell tenni, ahol nem dőlhet fel, és ahonnan nem eshet le, és célszerű a közelükből minden gyúlékony anyagot eltávolítani – figyelmeztetett a katasztrófavédelmi szóvivő.