Líbiában meghalt két nyugati fotóriporter

Meghalt két nyugati fotóriporter szerdán a líbiai Miszrátában, ahol az ostromló kormányerők és a felkelők közötti ádáz harcokról tudósítottak – közölték munkatársaik.

hirdetés

Egyikük a nagy-britanniai születésű Tim Hetherington, aki az Afganisztánban harcoló amerikai katonákról készült, Restrepo című dokumentumfilm társrendezője volt. Haláláról egyesült államokbeli sajtóügynöke, Johanna Ramos Boyer számolt be. A Restrepót az idén Oscar-díjra jelölték. Afganisztáni amerikai katonákról készült az a képsorozata is, amelyért négy évvel ezelőtt World Press Photo-díjat kapott.

A hírügynökségek szerdán még csak olyan információt kaptak, miszerint Miszrátában életét vesztette egy újságíró, egy súlyosan, kettő pedig könnyebben megsebesült egy aknagránát becsapódásában. Már akkor nyilvánosságra hozták, hogy az egyik áldozat a számos elismeréssel – köztük Robert Capa Aranyéremmel kitüntetett – amerikai Chris Hondros volt, aki a Getty fotóügynökségnek dolgozott. Azóta bizonyossá vált mindkettejük halála.

Hetherington családjának közleménye szerint a neves fotóriporter és rendező életét egy rakétagránát oltotta ki.

A repeszektől megsebesült két további nyugati fotóriporter is: a brit Guy Martin, aki a Panos fotóügynökségnek dolgozott, és az amerikai Michael Christopher Brown.