LMP-s demonstráció: szocialistákat is előállítottak

Az MSZP frakció körülbelül 10 tagját, köztük Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezetőt, Ujhelyi Istvánt az Országgyűlés alelnökét és Lendvai Ildikó volt pártelnököt is előállították a rendőrök az LMP pénteki demonstrációján, miután a szocialista politikusok megpróbálták megakadályozni a tüntetők elszállítását. A szocialista képviselőket rendőrautók vitték el a helyszínről – nyilatkozta Török Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője.

hirdetés

A szocialista politikus elmondta: az MSZP frakció tagjai azért mentek ki a Kossuth Lajos térre, hogy tájékozódjanak a rendőrautókban ülő LMP-s politikusok és aktivisták helyzetéről és állapotáról. Ekkor a helyszínen lévő rendőrök közölték, hogy szeretnének elindulni az autókkal, az MSZP-s politikusok azonban közölték, hogy ők viszont nem szeretnék, ha elvinnék őket, mire a rendőri vezető közölte, hogy be lehet szállni a mikrobuszba, erre pedig kényszerítő eszközök alkalmazása nélkül beszállt Mesterházy Attila, Ujhelyi István, Lendvai Ildikó, Gúr Nándor és Steiner Pál, akiket “valószínűleg a Gyorskocsi utcába” szállítanak – mondta Török Zsolt.

A házbizottság pénteki harmadik ülése után az MSZP-s Józsa István arra az újságírói kérdésre, mit tud több frakciótársáról, azt válaszolta: a Gyorskocsi utcában vannak, és “kísérletet tesznek a többiek kiszabadítására”.

“Megpróbáltuk megakadályozni a rendőri fellépést, és úgy gondolom, azzal, hogy a rendőrautóban ők is sorsközösséget vállaltak a lefogottakkal, rájuk is kiterjed a rendőri eljárás” – tette hozzá.

Az Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) későbbre ígért tájékoztatást az ügyben az MTI-nek.