Lövések dördültek a Tahrír téren

Perceken át tartó lövöldözés tört ki péntek éjjel Kairó belvárosában, a tüntetések fő helyszínének számító Tahrír téren. Egy szemtanú szerint a kormányellenes és a kormánypárti tüntetőket szétválasztó katonák lőttek levegőbe figyelmeztetésül, miután Mubarak híveinek táborából több lövést adtak le.

hirdetés

Több mint tízezer ember tartózkodott a téren éjszaka is, dacolva a kijárási tilalommal, amelynek időtartamát tovább csökkentették a hatóságok, így Kairóban, Alexandriában és Szuezben péntektől este 7 óra és reggel 6 óra között lesz tilos kilépni az utcára. A lövöldözés miatt pánik a téren, de a nyugalom gyorsan visszatért, miután senkinek nem esett baja.

A téren egy hatalmas transzparensre kiírták követeléseiket: Hoszni Mubarak elnök lemondása, a parlament feloszlatása és átmeneti kormány felállítása.

Ahmed Safik miniszterelnök péntek este megismételte, hogy a kormány nem alkalmaz erőt a Tahrír téri tüntetők eltávolítására. Megerősítette, hogy a tüntetők a téren maradhatnak, és senkit nem tartóztatnak le a demonstrációkon való részvétel miatt, ha csak nem követ el erőszakos vagy vandál cselekedeteket.

A Crédit Agricole francia bankcsoport szaúd-arábiai leányvállalatának elemzői úgy becsülik, hogy a belpolitikai válság naponta legalább 310 millió dolláros veszteséget okoz Egyiptom gazdaságának. Tíz nap alatt ez 3,1 milliárd dollárt jelent. Omar Szuleimán egyiptomi alelnök pénteken közölte, hogy csak a turizmus bevételkiesése már 1 milliárd dollárra rúg.

Meghalt egy újságíró, aki tüntetésen sebesült meg

Belehalt a tüntetések során szerzett sérülésébe egy egyiptomi újságíró pénteken. A 36 éves Ahmed Mohammed Mahmúdot január 29-én lőtte le egy orvlövész. Egy, az al-Ahram közalapítvány által kiadott újságnak dolgozott, s éppen fotókat készített a Tahrír téri kormányellenes tüntetőkről, amikor a végzetes lövés érte. A halálát megelőző négy napban a férfi kómában volt. A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű, New York-i székhelyű szervezet közlése szerint az újságírók közül Ahmed Mohammed Mahmúd volt az egyiptomi tüntetéssorozat első halálos áldozata.

A hét eleje óta megsokszorozódtak az egyiptomi és külföldi újságírókat érő atrocitások. A CPJ adatai szerint egy hét leforgása alatt 101 esetben ért közvetlen támadás újságírókat vagy irodáikat, ebből tíz eset az utóbbi egy nap során történt. Az Újságírók Határok Nélkül nevű nemzetközi Szervezet legalább 60 újságíró elleni támadásról tud.

Az egyiptomi tájékoztatási minisztérium hamisnak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint a kormány irányítja a háttérből a külföldi újságírók elleni támadásokat.

Az egyiptomi biztonsági erők pénteken letartóztatták az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízió két újságíróját. Előzőleg ismeretlenek behatoltak az al-Dzsazíra kairói irodájába, felgyújtották és megrongálták a berendezést. Az egyiptomi hatóságok a múlt héten bezárták az al-Dzsazíra kairói irodáját, bevonták riportereinek működési engedélyét.