Magyarország lehet Közép-Európa termelési központja

A magyar kormány reális céljának nevezte Szijjártó Péter, hogy az ország Közép-Európa termelési központjává váljon.

hirdetés

A miniszterelnök szóvivője a TV2 péntek késő esti Tények adásában azt mondta: “korábban voltak próbálkozások, hogy a kontinens pénzügyi központjává, vagy szolgáltató központjává váljunk, mi ehelyett egy reális célkitűzést állítottunk magunk elé, hogy Közép-Európa termelési központjává váljunk”. Ezért fontosnak nevezte, hogy minél több munkahellyel járó termelő beruházás jöjjön Magyarországra. Ebből a szempontból a Kínával kötött, újfajta szövetség rendkívül fontos – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint a szorosabb együttműködés a világ leggyorsabban fejlődő gazdasági hatalmával azt is jelenti, hogy az ország megújítása során jóval kevesebb kockázattal kell számolni, mint korábban kellett volna.

Megerősítette: Kína kész arra, hogy magyar államkötvényt vásároljon, arról, hogy mikor és milyen mértékben a szóvivő szavai szerint később egyeztetnek.

A függőséget illető kérdésre Szijjártó Péter kijelentette: Az Amerikai Egyesült Államok, transzatlanti szövetségünk vezető ereje éppen a lehető legszorosabb pénzügyi-gazdasági kapcsolatban van Kínával. “Mi még ezen a szinten nem vagyunk, de dolgozunk azon, hogy a szövetségünket Kínával meg tudjuk erősíteni és tartalommal tudjuk megtölteni” – mondta. Felhívta a figyelmet arra: Kína gazdasági figyelmének jelentős szelete Európa felé irányul, és Magyarország jó helyzetben van arra, hogy ennek a gazdasági figyelemnek a “kapuja” legyen.

Kína számára Szijjártó Péter szerint Magyarország azért jó partner, mert európai viszonylatban itt a legstabilabb a politikai rendszer.