Magyarországon megéri jövőt tervezni

A Mediterrán Magyarország Kft. másfél milliárd forintból felépített új gyára azt jelzi, hogy Magyarországon megéri a jövőt tervezni – mondta Nyitrai Zsolt, a kormányzati konzultációkért felelős miniszterelnöki biztos a gyár elkészülte alkalmából rendezett ünnepségen Bólyban.A cég új üzeme azt üzeni az országban élőknek, hogy merjenek tervezni, beruházni, új munkahelyeket teremteni, és belevágni olyan vállalkozásba, amely tisztes haszonnal járhat – mondta Nyitrai Zsolt. Hozzátette: a társaság tulajdonosai ráadásul nehéz környezetben valósították meg beruházásukat, a rendkívül mély építőipari válság közepén.

hirdetés

A miniszterelnöki biztos úgy vélte: a bólyi fejlesztés ténye pozitív példa arra, amit Magyarország kormánya is hangoztat, hogy az országot a tettrekész, elhivatott, szorgalmas magyarok viszik előre. “Ők azok, akik vállalkoznak, munkahelyet teremtenek, munkát, gyermeket vállalnak. Munkát adnak másoknak, és munkavállalóként értekeket teremtenek” – fogalmazott.

Nyitrai Zsolt rámutatott, a magyar kormány partner ebben az értékteremtésben, a magyar vállalkozások támogatásában. Döntéseiből és tetteiből pedig kiolvasható közéleti filozófiája, miszerint helyzetbe kell hozni a vállalkozó, értékteremtő, munkavállaló magyarokat.

Bánki Erik, az Országgyűlés sport és turisztikai bizottságának fideszes elnöke, a térség országgyűlési képviselője a vállalkozást méltatva azt mondta: a cégtulajdonosok jelentős része az 1990-es években, kedvezőbb gazdasági környezetben még úgy gondolkodott: elteszik a hasznot, visszavonulnak és megélnek életük végéig. A Mediterrán tulajdonosai azonban visszaforgatták a hasznot, és fejlesztettek, mert hittek abban, hogy a cég elérheti a piacvezető pozíciót.

A politikus szavai szerint ez az a hozzáállás és gondolkodás, amelyre szükség van, amely előre viszi Magyarországot is.
A Mediterrán Magyarország Kft. a 440 millió forint európai uniós támogatást élvező beruházásának eredményeként Bólyban Közép-Európa legmodernebb betoncserép-gyártó üzeme kezdhette meg működését. Előnye, hogy a tömegtermelés mellett alkalmas egyedi vevői igényeknek megfelelő kisszériás gyártásra is.

Gódi Attila, a cég ügyvezetője korábban az MTI-nek elmondta: a fejlesztésre a gazdasági válság kényszerítette rá a társaságot, amely így költséghatékonyabban, magasabb minőségű termékek előállítására képes. Példaként említette, hogy a gyárban érintőképernyők használatával vezérelt automata gyártósor működik, a csomagolástechnikában pedig a korábbi pántolásos módszer helyett a raklapok speciális fóliázását alkalmazzák, növelve az áru állékonyságát, javítva a szállítási feltételeit.

Magát az új, 3500 négyzetméteres épületet is az innovatív megoldások jellemzik: fűtését főként a betonkötéseknél jelentkező hidratációs hővel biztosítják, így a hőigénye mindössze 2-3 családi ház energiafelhasználásának felel meg.

A Mediterrán Magyarország vállalatot Mészáros Vilmos 1984-ben alapította a baranyai Bólyban, a cég 1997-től kft. formában működik. A négy társaságból álló és 200 embert foglalkoztató magyar tulajdonú Mediterrán cégcsoportnak Bólyban, Kunszentmiklóson és a szlovákiai Farkasdon van termelő üzeme, Kolozsváron és a horvátországi Pélmonostorban további telephelyeket tart fenn.

Mintegy 30 millió tetőcserepet gyárt évente, termékeit nyolc országban értékesíti. Szlovákiában piacvezető, Magyarországon a részesedése 35-40 százalékos. Fejlesztésekre éves szinten 500 millió forintot költ.

A Mediterrán korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a cégcsoport az építőipart különösen sújtó gazdasági válság ellenére növelni tudta árbevételét, és nyereséges volt tavaly. A Mediterrán 2010-ben 5,3 milliárd, tavaly 6,1 milliárd forint árbevételt ért el. Ebből a Mediterrán Magyarország bevétele 2010-ben 2,8 milliárd, 2011-ben 3,1 milliárd forintot tett ki.

Gódi Attila magyarázata szerint eredményeik a tetőcserepeik kedvező külföldi értékesítésének köszönhetőek. A hazai tapasztalatokkal kapcsolatban arra mutatott rá, hogy bár az új házak építése a válság hatására a korábbi hatodára csökkent, a felújítások aránya nőtt, és ezen a piacon sikerült jelentős részesedést szerezniük.