Még idén Pekingbe várják Orbán Viktort

Orbán Viktor a kínai miniszterelnökkel folytatott tárgyalásáról az MR1-Kossuth rádió reggeli műsorában azt mondta: még idén Pekingbe várják, hogy a két ország közötti megállapodásokat írjanak alá. A kormányfő azt is elárulta, hogy a fejében már megszülettek a kormányalakítással kapcsolatos döntések, de konkrétumokat nem mondott.

Orbán Viktor csütörtökön Varsóban folytatott kétoldalú megbeszélést a Lengyelország-Közép-Európa-Kína Gazdasági Fórumon résztvevő Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnökkel. Erről szólva elmondta: Magyarország a szükségesnél később, csak a kormányváltás után hajtotta végre a keleti nyitást, amelyet már ellenzékből, Fidesz-elnökként előkészített, mivel enélkül egyetlen ország sem lehet sikeres.

Hozzátette, miniszterelnökként két éve dolgozik azon, hogy pénzügyi kérdésekre, ipari és technológiai együttműködésekre, befektetésekre is kiterjedő, a magyar érdekeket szolgáló mély együttműködést alakítson ki Kínával.

“Közel vagyunk ahhoz, hogy begyűjtsük a termést. A kínai miniszterelnök, amikor végigvettük a témákat, azt mondta, hogy még az idén várnak Pekingbe, ahol ezeket a kérdéseket lezáró megállapodásokat írhatunk alá” – közölte.

Emellett hangsúlyozta, hogy már a jövő héten hivatalos látogatást tesz Budapesten Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes – aki jövő tavasszal várhatóan az ázsiai ország kormányfője lesz -, vele gazdasági megállapodásokat írnak alá.

Kérdésre válaszolva arról is beszámolt, hogy kényes kérdések, így az állampolgársági törvény is szóba került közte és Robert Fico között a varsói tárgyalásukon, de érdemben nem vitatták meg őket. Úgy fogalmazott, két, világos elképzelésekkel rendelkező politikus találkozott, és egyetértettek abban, hogy a nehéz, vitás kérdések rendezését megkönnyíti, ha előbb felgyorsítják azokat a munkákat – az út- és hídépítéseket, az energiarendszerek összekapcsolását -, amelyek sikerre vezetnek.

A kormányátalakítást firtató kérdésre Orbán Viktor azt mondta: ennek lehetősége és felelőssége a miniszterelnöké. Hozzátette, hogy a fejében már megszülettek az ezzel kapcsolatos döntések, de azok egyelőre nem nyilvánosak.