Megbírságolhatják a “renitens” orvosokat

Bírságot helyezett kilátásba az ÁNTSZ és az egészségbiztosító, mivel több háziorvos is úgy döntött, nem adja be a kötelező védőoltásokat, nem végez terhességi tanácsadást és halottkémlést, szerintük ugyanis évek óta ezért a munkáért senki sem fizet – írta a Magyar Nemzet. Az egészségbiztosító és az ÁNTSZ azonban úgy véli, az érintettek ezzel szabotálják a kötelező feladataik elvégzését.

hirdetés

Keszthelyi Gyula tardi háziorvos a lapnak azt mondta: a jogszabály egyértelműen rendelkezik arról, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyeket az Egészségbiztosítási Alapból (E-Alap) kell finanszírozni, és melyek azok, amelyekre attól függetlenül, külön forrást kell biztosítania a központi költségvetésnek. Ez utóbbi kategóriába tartozik a három említett feladat, amelyek elvégzésére Keszthelyi Gyula szerint külön szerződést kellene kötnie az egészségbiztosítónak.

Az orvosok kizárólag az E-Alapból kapják a finanszírozásukat, így az – a háziorvos szerint – nem tartalmazhatja az orvosi feladatok ellenértékét – olvasható a lapban.

Az egészségbiztosítónál a Magyar Nemzetnek elmondták, hogy az E-Alapból a háziorvosoknak folyósított finanszírozásnak része – igaz, nincs külön megjelölve – az az összeg, amelyet a központi költségvetés az említett tevékenységek ellentételezésére biztosít.