MNB: jövőre 5 százalék lesz az infláció

A jövő évi inflációs előrejelzést a korábbi 3,9 százalékról 5 százalékra emelte csütörtökön közzétett új inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank, a bruttó hazai termék (GDP) gyakorlatilag stagnál jövőre, 2013-ban 1,6 százalékkal nő.

hirdetés

A jövő évi GDP előrejelzést a szeptemberi 1,5 százalékról – amelyet még szeptemberben 1 százalékra módosított – az MNB 0,1 százalékra szállította le, de a monetáris tanács megítélése szerint a legfontosabb kockázat az euróválság további mélyülése lehet, amelynek nyomán a magyar gazdaság recesszióba süllyedhet.

Emellett a magyar gazdaság kockázati megítélése is romolhat, ami a monetáris kondíciók tovább fokozatos, de erőteljes szigorítását indokolhatja – áll a jelentésben, amely rövid távon a jelenlegi 305 forint körüli árfolyammal, míg hosszabb távon a forint erősödésével számol.

Az MNB stábja által készített jelentés a jövő évi GDP arányos államháztartási hiányt 3,7 százalékban adta meg, de a 0,9 százalékos tartalékok törlése esetén reálisnak látszik a 3 százalék alatti hiány elérése is.