Navracsics: a köztársaság legyen mindenki köztársasága

A politikai közösség minden tagja, így a romák számára is meg kell nyitni az utat Magyarországon az érvényesülés előtt – jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Budapesten, az V. Európai Roma Platform tanácskozáson.

hirdetés

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány, a civil szervezetek, az egyházak a befogadó Magyarország képét szeretnék erősíteni

A kétnapos, pénteken befejeződő budapesti tanácskozáson a romaintegráció ügyében érintett szereplők – civil szervezetek, jogvédők, romaügyi szakértők, valamint a tagállamok és az EU-intézmények képviselői – megvitatják a kedden Strasbourgban bemutatott európai roma integrációs keretstratégiát, amelyen belül a magyar EU-elnökség javasolja a tagállamoknak saját, nemzeti roma integrációs stratégiák elkészítését.

“Több mint 20 éve indultunk el azon az úton, hogy Magyarország mindenki otthona lehessen, a köztársaság mindenki köztársasága legyen” – mondta Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: Magyarország csak akkor lehet erős, gazdag, ha összetartó a társadalom, ezt pedig csak akkor tudjuk létrehozni, ha abban mindenki sorstársának érzi a másikat.

A roma közösségről azt mondta, ez egy olyan csoport, amely “sokszor önhibáján kívül rendre kívül rekedt a társadalom főáramán, ezért fokozott figyelmet kell fordítani az ő boldogulásukra”. A miniszter úgy fogalmazott, az elmúlt 20 évben Magyarországon “minden lényeges kérdésben csak részmegoldást értünk el, és sokat is hibáztunk”.

Balog Zoltán kijelentette, a magyar kormány, a civil szervezetek, az egyházak és “minden jó akaratú ember” a befogadó Magyarország képét szeretné erősíteni. “Az a Magyarország-kép, amelyet mi szeretnénk erősíteni, a befogadás, az együttműködés, a kultúrák együttélésének ezeréves tradíciója” – mondta. Hozzátette: Magyarország másik arca a nyomor, a kilátástalanság, a gyűlölet. Vannak előítéletek, van Gyöngyöspata, van Hejőszalonta; az európai roma stratégia a mi válaszunk minderre – mondta a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy lényeges a közvélemény meggyőzése. Az EU-tagállamok kormányai ugyanis – mint kifejtette – akkor fognak a roma keretstratégia mellé állni, ha a közvéleményt sikerül meggyőzni az ügy fontosságáról. A többség akarata ellenére, közönye mellett nem lehet sikeres a roma felzárkóztatás – állapította meg.

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke többi között arról beszélt: a stratégia sikeres végrehajtásának garanciája, hogy – a saját kisebbségi önkormányzat mellett – legyenek a cigány közösség által megválasztott képviselők az Európai Parlamentben, a magyar parlamentben, a megyei közgyűlésekben és a helyi önkormányzatokban. Szavai szerint ezt a Fidesz és a Lungo Drom cigányszervezet által 2001 végén aláírt együttműködési megállapodás tette lehetővé.

Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője arra mutatott rá, hogy a mélyszegénység földrajzilag koncentrálódik Európában. Az alacsony iskolai végzettségűek, az állástalanok nagy aránya, az alacsony várható élettartam egyszerre sújtják a legelmaradottabb kistérségeket. Az EP roma stratégiával foglalkozó bizottságának jelentéstevője hozzátette, a még nem EU-tag nyugat-balkáni országokat is be kell vonni a roma integrációt segítő folyamatba.