Nem fogadta el a közgyűlés a szegedi önkormányzati cégek beszámolóit

Nem fogadta el a szegedi közgyűlés csütörtöki ülésén az önkormányzati cégek tavalyi gazdálkodásáról szóló beszámolóit, illetve az idei évre készült üzleti terveit.

hirdetés

Egyedüli kivételként az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. beszámolója kapta meg a minősített többséget, ezzel a cég a városnak osztalék formájában 300 millió forintot fizet vissza, amit korábban egy beruházáshoz kapcsolódó ingatlan-adásvétel során kapott.

Az előterjesztéseket Farkas Lászlónak, a pénzügyi bizottság elnökének kivételével a Fidesz-KDNP-frakció tagjai és Keresztúri Farkas Csaba jobbikos képviselő támogatták, a szocialista képviselők és a Szabad Város Egyesület tagjai ellene szavaztak.
A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Botka László (MSZP) polgármester kifejtette, a közgyűlésen megdőlt az elmúlt két évben kialakult rendszer, amely szerint a tizennégy tagú Fidesz-KDNP-frakció az egy jobbikos képviselő segítségével biztosította az önkormányzati cégekkel kapcsolatos döntésekhez szükséges többséget a 29 fős testületben.

A politikus emlékeztetett rá, hogy a 2010-es választásokat követően a hatékonyságra hivatkozva a közgyűlés fideszes-jobbikos többsége egy kivételével lecserélte az önkormányzati cégek vezetőit. A benyújtott beszámolók alapján azonban kiderült, hogy a várt javulás nem következett be, sőt jelentősen – összességében több száz millió forinttal – nőtt a cégek által igénybe vett szolgáltatások költsége.

A cégek beszámolóit és üzleti terveit a közgyűlés a június 22-i rendkívüli ülésén fogadhatja el – tudatta a polgármester.
Hozzátette: addig folyamatos lesz az egyeztetés a lakosságnak közszolgáltatásokat nyújtó, összességében mintegy 200 milliárd forintnyi önkormányzati vagyont kezelő cégek tevékenységéről.

Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott, a közgyűlés “nem volt teljes siker” a képviselőcsoport számára.
A politikus szerint a cégek beszámolóinak és üzleti terveinek többsége megfelelő volt, az IKV Zrt. és – a korábbi évek csekély nyereségével szemben az idei évre veszteséget tervező – Szegedi Közlekedési Kft. esetében pedig a fideszes képviselők is támogatták, hogy új előterjesztések készüljenek.

A képviselő hangsúlyozta, az önkormányzati cégek a május 31-i határidőig teljesítik a cégbírósággal szembeni adatszolgáltatási kötelezettségüket, a rendkívüli közgyűlés után pedig pótolják a beszámolókat.