Nemcsak a földfelszín, a troposzféra is melegszik

A klímaváltozás hatására nemcsak a Föld felszíne melegszik fel, hanem a légkör legalsó szelete, a troposzféra is – állítják brit és amerikai meteorológusok. A kutatók egy húsz évvel ezelőtt kezdődött vita végére akartak pontot tenni tanulmányukkal.

hirdetés

Annak idején műholdas megfigyelések alapján egyesek megkérdőjelezték, hogy az általános felmelegedés a troposzférát is érinti, mások ennek nyomán a felszíni felmelegedést és a klímamodellek megbízhatóságát is kétségbe vonták.

A troposzféra a Föld felszínén kezdődik és a trópusi területeken 16-18 kilométeres, a sarkköröknél 10 kilométeres magasságig terjed.

Dian Seidel, az Egyesült Államok Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatalának (NOAA) kutató meteorológusa szerint a húsz évvel ezelőtt felmerült kétségek a mérési módszerek hiányosságaiból következtek.

Elmondása szerint a felszíni hőmérsékletek mérése viszonylag könnyű, hiszen a mérőállomások “helyben vannak”.

Ezzel szemben a troposzféra hőmérsékletének nyomon követése nehéz technikai feladat, s csak az 1950-es évek végén kezdődött meg hőlégballonok felküldésével, melyek akár 10 kilométeres magasságból küldték vissza az adatokat a földre rádióhullámok segítségével.

Az első műholdas mérési adatok 1979-ből származnak, Seidel szerint azonban sem ezek, sem a korábbi ballonos adatok nem voltak megbízhatóak.