Növeli az agytérfogatot a fogamzásgátló tabletta

Egy osztrák tanulmány szerint a fogamzásgátló tablettát szedő nők egyes agyterületei mintegy három százalékkal növekednek, és a méretbeli növekedés a működésen is javíthat. A Salzburgi Egyetem kutatói nagy felbontású mágneses rezonancia (MRI) felvételeket készítettek férfiak és fogamzásgátlót szedő, illetve nem szedő nők agyáról.

hirdetés

Az utóbbiakat többször is vizsgálták, hogy kiküszöböljék a havi szintű hormonális ingadozásból eredő eltéréseket. A tablettát szedő nők agyának számos területe nagyobbnak bizonyult, mint a fogamzásgátlót nem alkalmazó nőké. Az érintett agyterületek olyan “feminin” készségekért felelősek, mint az emlékezet és a társalgás.

Egy bizonyos agyterület nagyobb térfogata az általa irányított funkciók javulásához is vezethet – magyarázta Belinda Pletzer, a kutatás résztvevője a The Daily Telegraph internetes kiadása szerint. A fogamzásgátló által előidézett viselkedésbeli változások valószínűleg olyan képességekre vannak hatással, amelyek eleve jobban fejlettek a nőknél, mint a férfiaknál – ilyen például az emlékezet.

Az agy térfogata összességében azonban nem változott – derült ki a kutatásból. Azt nem lehet tudni, hogy a tabletta elhagyását követően az érintett agyterületek mérete visszaállt-e az eredetire.

Magyarországon a nők mintegy harminc százaléka választja ezt a fogamzásgátló módszert.