OIT: nőtt a peres eljárások száma

A nemperes eljárások száma csökkent az idei év első hat hónapjában, növekedett ugyanakkor a több munkát igénylő peres ügyek száma 2010 azonos időszakához képest – közölte az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) szerdán; a testület előző napi üléséről készült összefoglaló szerint a bírósági fejezet költségvetési tervezete alapján kevesebb pénz jutna az ítélkezésre a tavalyi évhez képest.

hirdetés

Az OIT közleménye szerint 2011 első felében a 2010 első félévi mennyiség kevesebb mint kétharmada, 562 ezer ügy érkezett a bíróságokra.

A helyi bíróságokon a fizetési meghagyások közjegyzői hatáskörbe kerülése miatt egyötödére csökkent az érkezett nemperes ügyek száma, ennek következtében a teljes ügyérkezés bírósági szintenkénti megoszlása jelentősen módosult; az ügyek kevesebb mint fele érkezett a helyi bíróságokra, szemben 2010 azonos időszakával, amikor ez az arány több mint kétharmad volt.

Ugyanakkor mind a peres, mind a nemperes szabálysértések száma – a korábbi évekkel ellentétben – emelkedett, összesen csaknem egynegyedével. Az OIT összefoglalója megjegyzi, hogy a szabálysértési ügyforgalom nagyságát jelentősen befolyásolta a 2010. augusztus 19-étől hatályos jogszabályváltozás, amely kibővítette az elzárással is sújtható szabálysértések körét.

A Legfelsőbb Bíróság peres felülvizsgálati eljárásai nélkül összesen 2,5 százalékkal nőtt a peres eljárások száma. Összesen 603 ezer ügyben hoztak határozatot, ebből 269 ezer peres ügyben, amely 6,7 százalékkal több az előző év hasonló időszakához képest.

Több ügyet fejeztek be a bíróságok, mint ahány érkezett, a folyamatban levő ügyek száma így jelentősen mérséklődött.
A perek döntő hányada, 88 százalékuk változatlanul egy éven belül befejeződött. A félév végén 170 ezer peres eljárás maradt folyamatban, ez több mint 4 százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában. Csökkent az egy évnél régebben érkezett ügyek és a 3 éven túli perek száma is.

Az OIT ülésén szóba került a költségvetés tervezetének bírósági fejezetre vonatkozó része is. Mint írták, elhangzott: ellentmondásos információk láttak napvilágot a bíróságok költségvetésével kapcsolatban, amelyről semmilyen hivatalos egyeztetés nem volt a kormányzat illetékeseivel.

A büdzsé jelenlegi tervezete mintegy 400 millió forint költségvetési támogatással kevesebbet juttatna, mint 2011-ben. A kiadást idén 69 milliárd 311,7 millió forint költségvetési támogatás és 5 milliárd 526,6 millió forint működési bevétel finanszírozta, amellyel szemben 2012-re a kiadást 68 milliárd 936,6 millió forint költségvetési támogatás és 2 milliárd 258 millió forint működési bevétel biztosítaná. A bírságbevételek 2012. évben költségvetési támogatással kerültek kiváltásra, amelynek összege 3 milliárd 268,6 millió forint.

Az OIT döntött a hivatalvezető hivatali beosztásának meghosszabbításáról is, a tisztséget év végéig Matheidesz Ilona látja el.