Orbán nem volt a legjobb házigazda?

A szlovák sajtó szerint Orbán Viktor nem a legjobb házigazdaként mutatkozott be a visegrádi négyek kormányfőinek budapesti találkozóján.

hirdetés

“A magyar sajtó is észrevette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tegnap nem a legjobb teljesítményt nyújtotta. Már a visegrádi négyek kormányfőinek fogadásakor komolyan megsértette a diplomáciai protokoll és az udvariasság szabályait. Személyesen csak a lengyel kormányfőt fogadta, akivel a legjobbak a kapcsolatai.

Iveta Radicovát, a miniszterelnökök között az egyetlen nőt, a külügyminisztérium államtitkára, Németh Zsolt fogadta” – írja a Sme című liberális napilap szerdán.

“Orbán szintén habozott, amikor az újságírók felszólították, hogy fogjon kezet Radicovával, és a leülésnél a széket a miniszterelnök asszonynak (Petr) Necas húzta ki az asztal alól” – jegyzi meg a lap.

A szervezőknek felrója, hogy az Orbán-Radicová találkozó után a szlovák kormányfőnek nem biztosítottak helyiséget az újságírókkal való beszélgetésre, és Radicovának a folyosón állva kellett nyilatkoznia. A magyar újságírók sem kaptak tájékoztatást, s a szlovák kollégáktól tudták csak meg, mikor és hol lesz a kétoldalú találkozó.

“A visegrádi négyek tegnapi tanácskozását követően csak a szlovák kormányfő tartotta fontosnak a sajtót tájékoztatni négyszemközti megbeszéléseiről Orbán Viktorral” – mutat rá az Új Szó.

“A magyar kormányfő stábja egyébként is elég sajátosan kezelte a sajtót: a magyar újságírókat nem is tájékoztatták előzetesen a külön megbeszélésről, arról mindenki a szlovák kollégáktól értesült. Iveta Radicová a folyosón állva nyilatkozott, a magyar miniszterelnök munkatársait még az is láthatóan meglepte, hogy a szlovák fél interjút kíván adni a magyar közszolgálati tévének” – fejti ki a magyar lap.