Orbán szerint joga van harcolni Schmittnek

A miniszterelnök szerint, ha Schmitt Pál köztársasági elnök úgy dönt, hogy az igazságáért harcolni akar, akkor ezt a jogot senki sem veheti el tőle; Orbán Viktor így nyilatkozott újságíróknak a Fidesz-KDNP hétfő reggeli frakcióülésére érkezőben.

A kormányfő, a Fidesz elnöke kijelentette: azt az ellenzéki felvetést, “hogy majd váltsa le a Fidesz-frakció (Schmitt Pált), hiszen ő szavazta meg, ezt vissza kell utasítanunk, mert minden embert, akit a parlament megválasztott, a megválasztás után a döntés teljes szabadsága illet meg, és ezt tiszteletben kell tartani”.

Az elnök ügyében csak és kizárólag az elnök dönthet, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék elnökéhez vagy éppen az igazságszolgáltatás vezetőihez – közölte Orbán Viktor, hozzátéve: a Fidesznek ezt a méltóságteljes, higgadt, nyugodt, kormányzópárti álláspontot kell képviselnie.

Az ellenzék említett ötletét egyúttal alkotmányosan rossznak, erkölcsileg helytelennek minősítette a miniszterelnök.
Orbán Viktor megerősítette – és közölte, ezt fogja elmondani a kormánypárti frakciószövetség tagjainak is -, hogy a helyzet szerinte teljesen világos, az alkotmány ugyanis úgy rendelkezik, hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen.

Orbán Viktor pártelnök Lázár János Fidesz-frakcióvezető társaságában érkezett a hétfő délelőtti frakcióülésre, amely után a képviselőcsoport vezetője tart sajtótájékoztatót.

A képviselői irodaházban zajló frakcióülésre érkező kormánypárti politikusok közül – a miniszterelnökön túl – csak Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke állt meg az utcán várakozó tucatnyi újságírónak. A KDNP-s politikus arra a kérdésre, mit gondol, le kell-e mondania az államfőnek, azt válaszolta: “ez az ő dolga”.

Hozzátette, a kereszténydemokraták álláspontja változatlan az ügyben. A Fidesz ügyvezető alelnöke ugyan megállt az őt kérdező újságíróknak, és azt válaszolta, szívesen nyilatkozik mindenkinek, de kérte, jelentkezzenek be a sajtósánál, mert nem akar elkésni a tanácskozásról.

A hétfői frakcióülés előzetes napirendjén nem szerepelt Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori címe visszavonásának ügye, ám azon – Orbán Viktor szavai alapján – mégis biztosan téma lesz. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt napokban többször is világossá tette, hogy az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök személye sérthetetlen; “ő és a Fidesz ehhez tartja magát, ezt tartjuk helyesnek”.

“Nincs szándékomban lemondani, mert a lelkiismeretem tiszta” – így nyilatkozott Schmitt Pál vasárnap a kisdoktori címének visszavonásával kapcsolatban. A köztársasági elnök az MR1-Kossuth Rádióban méltatlannak nevezte az őt ért támadásokat, amelyek szerinte nemcsak a személye, hanem a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét is aláássák.