Öregszenek a cseh kommunisták

Folyamatosan csökken Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) tagsága, s komoly probléma, hogy egyre emelkedik a tagság átlagos életkora – derült ki abból a háttéranyagból, amelyet Stanislav Grospic, a kommunista párt alelnöke készített a párt hétvégi kongresszusa számára.

hirdetés

Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja, amely a harmadik legerősebb parlamenti párt Csehországban, a hét végén Liberecben tisztújító kongresszust tart. A párt támogatottsága a legutóbbi országos felmérések szerint 15 százalék körül mozog. Közép-Európában ez a legerősebb kommunista párt.

Grospic összefoglalójából kiderül, hogy a pártnak jelenleg 56 763 tagja van, 5227-el kevesebb, mint egy éve. A párttagok átlagos életkora megközelíti a 75 évet. A kommunista pártba jelentkeznek ugyan fiatalok is, de ez nem ellensúlyozza a tagság elöregedését. Ráadásul az új tagok egy része a középnemzedékhez tartozik, tehát ez nemigen fiatalítja a pártot – magyarázta az alelnök.

A KSCM 1990-ben alakult, a korábbi állampárt, Csehszlovákia Kommunista Párt (KSC) utódpártjaként. Míg Csehszlovákia Kommunista Pártjának a rendszerváltás idején 1,7 millió tagja volt (Szlovákiával együtt), a KSCM taglétszáma az induláskor mintegy félmillió tagot számlált. Öt év alatt ez a szám 280 ezerre, míg 2000-ben 121 ezerre esett vissza. 2010-ben a taglétszám 61 990 volt.

A libereci kongresszuson a párt tisztújítást tart, s elfogadja a következő négy év programját. A cseh sajtó azzal számol, hogy Vojtech Filip jelenlegi pártelnök a pártkongresszuson megvédi pozícióját.