OTP: 27,4 milliárd forint adózott profit a második negyedévben

Az OTP Bankcsoport 2010 második negyedévében 27,4 milliárd forint, az első félévében 69,75 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el csütörtökön publikált gyorsjelentése szerint, ami 35, illetve 17 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, és kevesebb az elemzői várakozásoknál is.

hirdetés

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint a csoport működési eredménye a második negyedévben 43 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a féléves pedig 18 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, 150 milliárd, illetve 259 milliárd forint volt.

Az adózott eredményt főként a rekordösszegű céltartalékképzés rontotta, amelynek féléves értéke 49 százalékkal nőtt, és elérte a 151 milliárd forintot. A 90 napon túli késedelmes portfolió fedezettségi szintje 74 százalék.

A gyorsjelentés kiemeli, hogy a csoport montenegrói bankjánál 15 milliárd forint értékű goodwill értékleírást kellett elkönyvelni, miután a gazdasági válság hatására a portfólió jelentősen romlott, s a bank veszteséggel zárta a fél évet.