Pedagógusnap: a szakszervezetek demonstrálnak

Ma van a pedagógusnap, az oktatási államtitkár ez alkalomból közzétett köszöntőjében azt írta, hogy hamarosan elkészül az új közoktatási törvény és annak részeként a pedagógus-életpályamodell. Öt közoktatási szakszervezet a minisztérium előtt demonstrál; azt szeretnék elérni, hogy a kormányzat tárgyaljon velük a közoktatás változásairól.

hirdetés

Az oktatási államtitkár levelében felidézte, hogy egy esztendővel ezelőtt ígéretet tett: államtitkárként azért fog küzdeni, hogy minden pedagógus megkapja azt a megbecsülést, amit “a nemzet lámpásaként megérdemel”. Hoffmann Rózsa szerint azóta sokat haladtak, hamarosan elkészül a közoktatási törvény és annak részeként a sok évtizede várt pedagógus-életpályamodell, amely kiszámítható pályaívet biztosít a tanároknak, tanítóknak, óvodapedagógusoknak.

“Közös érdek, hogy a koncepcióból mielőbb jogszabály legyen” – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete elé mára szervezett megmozduláson a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mellett várhatóan a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének tagjai vesznek részt. A demonstrálók a kormánynak címzett petíciót adnak át az oktatási államtitkárság képviselőjének.

Magyarországon június első vasárnapján tartják a pedagógusnapot. A pedagógusokat 1952 júniusa óta köszöntik, akkor adták át először a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak. Az államtitkárság tájékoztatása szerint a közoktatásban 176.489 pedagógus, a felsőoktatásban 24.934 oktató dolgozik.