Pokolgép gyilkolt Isztambulban

Pokolgépes merényletet követtek el a törökországi Isztambul Halkali negyedében kedd reggel egy katonákat szállító autóbusz ellen, s a robbantásban három ember életét vesztette – jelentette a CNN Türk hírtelevízió.

hirdetés

Médiabeszámolók szerint a terrorcselekményt egy katonai lakótelep közelében hajtották végre. A három halálos áldozatok közül kettő katona, s kilenc sebesültet kellett kórházba szállítani.

A merényletet feltehetően kurd lázadók hajtották végre egy nappal azután, hogy a török hadsereg bejelentette: nagy erőket, köztük elit alakulatokat vezényelt az Irakkal határos területre a hadsereg és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyvereseinek egyre hevesebbé váló összecsapásai miatt.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan utaztak a buszon, azt azonban tudni lehet, hogy az utasok között hozzátartozók is voltak.

A PKK a hétvégén 11 katonát ölt meg, hétfőn este pedig egy újabb katona esett el a lázadók egy akciójában. Az utóbbi hetekben ismét fellángoltak az összecsapások Törökország délkeleti, zömmel kurdok lakta vidékein a hadsereg és a lázadók között.

A PKK fegyveresei a melegebb időjárás beköszöntével egyre gyakrabban szivárognak át Irakból török területre, s hajtanak végre rajtaütéseket katonai vagy rendőri célpontok ellen.

A PKK nemrég mondta fel az általa tavaly meghirdetett egyoldalú tűzszünetet, és felújította fegyveres támadásait. Ezt azzal indokolta, hogy a hadsereg offenzívát kezdett a kurdok állásai ellen, illetve hogy az ankarai kormány akadályozza a több évtizedes konfliktus politikai megoldását.