Putyin: Moszkva és Peking támogatják egymást

A kínai nép régi barátjaként üdvözölte Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államelnök szerdán Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt, akinek a delegációja előző nap összesen több mint hétmilliárd dollár értékben kötött üzletet a kínai fővárosban.

hirdetés

Hu és Putyin a Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint a Kína és Oroszország közötti stratégiai együttműködés és partnerség fejlődéséről cserélt véleményt, s a kínai elnök lényegre törőnek és termékenynek nevezte a két miniszterelnök előző napi tárgyalását.

Kína és Oroszország együttműködésének fontos szerepe van a világpolitikában és a globális ügyekben; segítik egymás törvényes jogainak védelmét – hangoztatta az orosz miniszterelnök a kínai média képviselői előtt. Kiemelte, hogy a két ország eddig példátlan méretekben fejleszti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait.

Putyin jelezte: a kínai-orosz kétoldalú kereskedelmi forgalom 2011-ben megközelíti a 80 milliárd dollárt, 2015-re elérheti a 100 milliárdot, míg 2020-ra a 200 milliárd dollárt.

A szerdai kínai lapok értékelése szerint az orosz kormányfő és mintegy 160 fős üzletember-delegációjának látogatása politikailag is jelentős üzenetet hordoz. Elemzők úgy vélik, hogy a jövő évben elnökségre pályázó Putyin erősíteni kívánja ázsiai s azon belül is kínai kapcsolatait.

Sajtóbeszámolók szerint a két miniszterelnök kedden kilenc dokumentum aláírásán volt jelen, de a felek összesen 16 gazdasági és kereskedelmi megállapodást láttak el kézjegyükkel. Ezek összértéke meghaladja a 7 milliárd dollárt.
Az eddigi tudósításokban szerepel egyebek közt a pénzügyi szektort, a beruházás ösztönzést, az ipari fejlesztést célzó szerződés, de van, amelyik a mezőgazdaságot, a biotechnológiát vagy az űrkutatást érinti. Többségük – úgy tudni – a megújuló energia és a bányászat területére vonatkozik. Politikusi megnyilatkozásokból arra lehet következtetni, hogy az évek óta árvita miatt húzódó gázszállítási projekt ügyében is sikerült a feleknek előbbre lépniük.