Putyin vagy Putyin: március 4-én elnököt választanak az oroszok

Az orosz törvényhozás felsőháza, a Szövetségi Tanács pénteki ülésén egyhangú szavazással 2012. március negyedikére tűzte ki az államfőválasztást.

hirdetés

Az orosz alkotmány szerint a törvényhozás felsőháza a választásokat legkorábban száz nappal későbbre, de három hónapnál nem távolabbra tűzheti ki

Bár az előző elnökválasztás 2008. március 11-én volt, és az elnökválasztási törvény szerint annak a hónapnak a második vasárnapjára kell kitűzni a szavazás időpontját, amelyben az előző zajlott, 2012. március 11-e munkanap lesz Oroszországban. Március 8-a, a Nemzetközi Nőnap hivatalos ünnep és munkaszüneti nap. Ezért kellett egy héttel korábbra, március 4-ére kitűzni a voksolást.

A törvényből fakadóan nem okozott meglepetést a Szövetségi Tanács döntése, viszont kulcsfontosságúnak számít, mert hivatalossá válásától függ a választási kampány kezdete. A szabályozás szerint a közzétételre öt napja van a törvényhozás felsőházának, de az Interfax hírügynökség jelentése szerint a parlamenti közlönynek már a péntek esti számában megjelenik a Szövetségi Tanács határozata, és akkor megkezdődhet a kampány, a jelöltek elkezdhetik a támogatói aláírások gyűjtését. Az eredeti tervek szerint a központi választási bizottság a jövő hétfőn fogadja el az elnökválasztás lebonyolításának menetrendjét.

A kormányzó Egységes Oroszország párt jövő heti országos tanácskozásán jelenti be elnökjelöltjét, aki – mint ezt már korábban Dmitrij Medvegyev,jelenlegi elnök kezdeményezte – szinte teljes bizonyossággal Vlagyimir Putyin kormányfő lesz.

Az államfőt hat évre választják Oroszországban.