Rágalmazás miatt bebörtönzik a Reuters újságíróját

Rágalmazásért négy hónapos börtönbüntetésének letöltését rendelte el egy ismert montenegrói újságírónak egy podgoricai bíróság – jelentette szerdán a Szabad Európa Rádió.

hirdetés

Petar Komnenicnek a Monitor című montenegrói hetilapban öt évvel ezelőtt megjelent írása miatt kell börtönbe mennie. A cikkben azt állította, hogy az Adria-parti köztársaságban a hatóságok törvénytelenül tartanak megfigyelés alatt több vezető bírót.

Komnenicet tavaly februárban rágalmazásban találták bűnösnek, és az ügyben eljáró bíróság háromezer eurós pénzbüntetéssel sújtotta, amelyet négy hónap börtönnel válthatott volna ki az elítélt. Komnenic azonban nem volt hajlandó fizetni és fellebbezett, a fellebbviteli bíróság pedig közmunkára változtatta a börtönbüntetést. Szerdán mégis olyan bírósági végzést kapott kézhez, hogy négy hónapra börtönbe kell vonulnia.

Az ügy pikantériája, hogy a jogi eljárás során egy bíró megerősítette Komnenic állításainak helytállóságát, de az ezzel kapcsolatos bizonyítékoknak nyoma veszett.

Komnenic a Vijesti tévét, illetve a Szabad Európa Rádiót és a Reuterst is tudósította Podgoricából, jobbára háborús bűnügyekkel, korrupcióval és az igazságüggyel foglalkozott írásaiban.