Római kori ezüstpénzeket tártak fel Nagy-Britanniában

Huszonegy római ezüst denáriusból álló lelet került elő Anglia északi részén, a mai Bardon Mill mellett folyó ásatások során, ahol Vindolanda római erődöt tárják fel.

hirdetés

Az Antoninusok (Kr.u. 180-200) uralkodásának idejéből származó ezüstpénzek az egyik centurio (százados) szállásának padlója alól kerültek elő. A régészek szerint sokkal valószínűbb, hogy a pénzt az összeg tulajdonosa elásta, mintsem elveszítette. Nagy valószínűséggel egy személy megtakarításai lehettek, aki később képtelen volt valamilyen okból hozzájutni a pénzéhez – olvasható a Past Horizons (htpp://www.pasthorizons.com).

A Kr.u. II. század vége felé a 21 ezüst dénárius jelentős összeg volt, a segédcsapatoknál szolgáló magasabb rangú tiszt éves fizetésének a tizedrészét tette ki. Értéke 2000-3000 fontnak (617 ezer-925 ezer forintnak) felelhetett meg.

A denáriusokat bőr erszényben áshatták el, ám a szerves anyag az elmúlt majd két évezred során megsemmisült. Az ezüstök elhelyezkedéséből a szakemberek arra következtetnek, hogy a denáriusok elásása után a pénzhez már nem nyúltak többé.