Sarkozy hirtelen halálával kezdődik Maraval legújabb regénye

Meghalt az elnök – ezzel a címmel jelent meg a héten Pierre Maraval francia író legújabb regénye, amely borítóján az egyik legolvasottabb politikai magazin, a L’Express címlapját idézi: Nicolas Sarkozy fotója felett azonban a magazin neve helyett a gyorshír felirat olvasható, alatta pedig az, hogy Franciaország sokkos állapotban.

hirdetés

A 327 oldalas regény – amelynek szereplői létező személyek, de a történet természetesen fikció – 2010. július 17-én, Nicolas Sarkozy hirtelen halálával kezdődik: a francia államfő délután 1 órakor agyvérzésben életét veszti, miután egy jót teniszezett feleségével, Carlával.

A Le Nouvel Observateur című hetilap ismertetése szerint az olvasót ezt követően teljesen magával ragadja a “lefejezett francia politikai élet forgószele”: az elnöki hivatal vezetője, Claude Guéant egy ideig megpróbálja visszatartani az információt, hogy időt nyerjen, de az Europe 1 kereskedelmi rádió bemondja a hírt. A világ megdöbben. Barack Obama amerikai elnököt az éjszaka közepén felébresztik, a francia kormányfőt, Francois Fillont autóversenyzés közben értesítik a tragédiáról, a legelegánsabb párizsi előváros, Neuilly nyugdíjas otthonának lakói pedig értetlenül nézik, amint az államfő politikai ambíciókat ápoló fia, Jean Sarkozy elrohan a náluk tett látogatás közben. A Concorde téren eközben spontán gyülekezni kezd a tömeg.

Maraval több szálon futó regényében politikai összeesküvések keverednek a francia köztelevízió által cenzúrázott videók történeteivel, miközben egy terrorista csoport egy párizsi merénylet előkészítésére próbálja kihasználni a kialakult káoszt.

A köztársasági elnökséget ideiglenesen betöltő szenátusi elnök, Gérard Larcher teljesíteni tudja-e feladatát? Milyen kalapot viseljen Carla Bruni a nemzeti gyászszertartáson? A miniszterelnöknek sikerül-e kijátszania az elnöki hivatal vezetőjének mesterkedéseit? Be kell-e balzsamozni az elnök testét? A pápa vajon részt vesz-e a temetésen? Lehet-e augusztusban, a nyári vakáció közepén elnökválasztást tartani? Ezeket a kérdéseket feszegeti Maraval fikciós művében.