Schiffer: cinikus kormánytöbbség, megosztott ellenzék

Az LMP frakcióvezetője szerint a kormánytöbbség az Országgyűlés megalakulása óta a hatalmát korlátozó fékek eltávolításán dolgozik. Schiffer András az MTI-nek adott interjúban elmondta: a Jobbikkal nem működnek együtt, legfeljebb néha egyetértenek, a szocialistákkal azonban keresik a párbeszédet.

hirdetés

Cinizmus, a sokszor emlegetett nemzeti együttműködés hiánya jellemzi a Fidesz-KDNP törvényalkotási gyakorlatát – mondta a Lehet Más a Politika frakcióvezetője az MTI-nek.

A politikus az elfogadott törvények közül különösen aggályosnak tartja az önkormányzati választás szabályainak a Fidesz számára kedvező átalakítását és az alkotmánybírákat jelölő – korábban paritásos – parlamenti bizottság összetételének mandátumarányokhoz igazítását. Kifogásolta azt is, hogy a Fidesz-frakció egyik tagját választották az Állami Számvevőszék elnökévé.

A médiacsomag csütörtöki zárószavazásáról azt mondta: botrányos, hogy “az utolsó pillanatban betolt, áttekinthetetlen módosító javaslatokat úgy fogadta el a Fidesz-KDNP, hogy a képviselőknek fogalmuk sem volt arról, mit tartalmaznak az indítványok”.

A gazdasági és pénzügyi tárgyú törvényekkel összefüggésben az LMP legfőbb kifogása az, hogy a kormány a bankadót anélkül vezeti be, hogy a banki adósok megfelelő védelméről gondoskodott volna. Schiffer András szerint a javaslatcsomag “az álbaloldali kormány esélymegvonó politikájának része”, míg a kabinet első két hónapja nem a foglalkoztatottság és a gazdaság, hanem a devizahitelek törlesztőrészleteinek növekedését hozta.

“Az ellenzéki létünkből adódóan olykor óhatatlanul egy gyékényre keveredünk, és néha egyet is értünk” – válaszolt az LMP és a Jobbik, illetve az MSZP közötti viszonyt firtató kérdésre. Kiemelte, hogy bár az ellenzéket három, politikai értelemben és kulturálisan is nagyon különböző erő alkotja, a büntető törvénykönyv szigorítását a szocialistákéval jobbára azonos megfontolásokból ellenezték, míg a Btk.-módosítás egyesülési jogot korlátozó intézkedéseit ugyanúgy elvetették, mint a Jobbik.