Schmitt Pál ünnepi beszéde és gálaestek köszöntik az új alaptörvényt

Schmitt Pál ma délben látja el kézjegyével Magyarország új alaptörvényét, amelynek tiszteletére az ország több pontján, illetve Kolozsváron is gálaesteket rendeznek.

hirdetés

A köztársasági elnök a Sándor-palotába tervezett aláírás után ünnepi beszédben köszönti a jövőre életbe lépő alaptörvényt, amelyet a tervek szerint ekkor fanfárokkal és ünnepélyes őrségváltási ceremóniával köszöntik a Szent György téren, ahol 11 órától a Magyar Honvédség Támogató Dandár Helyőrség Zenekara ad térzenét.

Az államfő 14 órakor Horváth Gergely Domonkossal, a Magyar Posta igazgatóságának elnökével ünnepélyes keretek között első napi bélyegzővel látja el a posta, új alaptörvény aláírása alkalmából kibocsátott ünnepi bélyegblokkját. Az államfő ezt követően, 19 órakor ünnepi köszöntőt mond a Magyarország új alaptörvényének aláírása alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen a Művészetek Palotájában. Schmitt Pál – közszolgálati médiumok által közvetített – beszédét az ország nyolc vidéki helyszínén, illetve a Kolozsváron tervezett gálaesteken is figyelemmel kísérhetik a meghívottak.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága által szervezett, egy időben kezdődő rendezvények első részében mind a tíz helyszínen Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusával indítják műsorukat a zenekarok és énekkarok, míg az estek második része helyszínenként eltérő lesz. A Művészetek Palotájából a Magyar Televízió, a Kolozsvári Magyar Operaházból pedig a Duna TV közvetíti élőben a gálákat.

A kormány összesen 135 millió forint átcsoportosítását rendelte el az új alaptörvény megünneplésére, illetve az egyéb kommunikációs feladatok ellátására.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Facebookon közzétett húsvéti üzenetében úgy fogalmazott, sorsszerűnek és rendeltetésszerűnek érzi, hogy az államfő húsvéthétfőn írhatja alá az új alkotmányt, amely szerinte az újjászületés dokumentuma lehet.