Semjén: maximális támogatás a szentföldi magyar zarándoklatoknak

Magyarország és a Szentföld kapcsolatait tekintette át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka szombati budapesti találkozóján. A kormányfő-helyettes a találkozó után maximális támogatást ígért a szentföldi magyar zarándoklatoknak.

hirdetés

Semjén Zsolt újságíróknak elmondta: elkötelezettek abban, hogy maximálisan támogassák a szentföldi magyar zarándoklatokat, illetve, hogy az ott élő keresztényeket segítsék. Ennek nagyszerű eszköze a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend, amelynek képviselői szintén részt vettek a megbeszélésen. Fouad Twal a találkozó után azt mondta, nagyon hálás a magyar kormánynak a támogatásért.

Magyarország és a Szentföld kapcsolatait tekintette át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka budapesti találkozóján. A kormányfő-helyettes a találkozó után maximális támogatást ígért a szentföldi magyar zarándoklatoknak. Semjén elmondta: elkötelezettek abban, hogy maximálisan támogassák a szentföldi magyar zarándoklatokat, illetve, hogy az ott élő keresztényeket segítsék. Ennek nagyszerű eszköze a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend, amelynek több tagja is jelen volt a megbeszélésen.

A miniszterelnök-helyettes felidézte, hogy a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagenddel való diplomáciai megállapodást 2000-ben kötötték meg az első Orbán kormány idején. Akkor kitűnően működött, az utóbbi években azonban mintha kiürült volna – jegyezte meg. Ezt szeretnék most ismét élettel megtölteni, és megtalálni az egyházi és állami forrását annak, hogy a magyar zarándokok minél nagyobb számban látogassanak el a Szentföldre, illetve a felszentelés előtt álló kispapok kapjanak egy szentföldi zarándoklatra lehetőséget. A finanszírozásra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: ez alapvetően egyházi feladat, ugyanakkor az egyházak támogatása az állam dolga, a kettő így összeér.

Semjén Zsolt a pátriárka augusztus 20-i meghívását szimbolikusnak nevezte, hiszen mint mondta, Magyarország a kereszténységet végeredményben Jeruzsálemtől kapta. Szent István fontosnak érezte, hogy a keresztény királyság megalapítása után zarándokházat hozzon létre Jeruzsálemben – emlékeztetett. Kiemelte: miután mi magyarok a Szentföldről kaptuk a kereszténységet, nem feledkezhetünk meg az ott élő keresztényekről, fontos, hogy ott megmaradhassanak.

Fouad Twal a találkozó után azt mondta, nagyon hálás a magyar kormánynak a támogatásért. Az egyházi vezető arra bíztatott mindenkit, látogasson el a Szentföldre, ismerje meg gyökereit. A pátriárka a legfontosabbnak a békét nevezte a Szentföldön, hogy Jeruzsálem betölthesse igazi szerepét. Sok-sok éve ugyanis Jeruzsálem nem a béke, hanem az erőszak és az ellenségeskedés városa – fogalmazott. Kiemelte: békét akarnak építeni, hídként szeretnének szolgálni az izraeliek és az arabok között.

Fouad Twalt 2008-ban nevezte ki XVI. Benedek pápa az idős kora miatt visszavonuló, 75 éves – ugyancsak palesztin – Michel Sabbah helyére. Az új latin pátriárka 70 éves, a pápa megbízásából 2005 óta volt a még II. János Pál által, több mint húsz évvel ezelőtt kinevezett Sabbah koadjutora – a pátriárkát segítő, utódlási joggal rendelkező, különleges jogokkal fölruházott érsek. Megválasztották az észak-afrikai püspöki konferencia elnökének is.