Súlyos összecsapások a koszovói Merdare átkelőnél

Súlyos összecsapások robbantak ki a koszovói rendőrség különleges egységei és a magát Önrendelkezés mozgalmának nevező koszovói albán tömörülés tagjai között az észak-kelet koszovói Merdare átkelőnél szombaton délután.


A koszovói rendőrség bors sprayt, könnygázgránátokat és vízágyúkat vetett be, hogy szétoszlassa a Podujevo közelében fekvő Merdare határátkelőnél gyülekező koszovói albán tüntetőket, akik szombat délutánra tömegmegmozdulást jelentettek be az átkelőnél, hogy megakadályozzák a Szerbiából érkező és szerb áruval megrakott kamionok átkelését a koszovói határon.

A koszovói rendőrség számos tüntetőt őrizetbe vett, közöttük Aljbin Kurtit, az Önrendelkezés mozgalom vezetőjét. Helyszíni beszámolók szerint mindkét oldalon többen megsérültek. A koszovói rendőrség szóvivője szerint a rendőrségnek két sérültje van.

A különleges rendőri egységek felszólították a koszovói albánokból álló és 300-400 fős tömeget, hogy öt percen belül hagyják el a helyszínt, de miután ez nem történt meg, a rendőrség kényszerítő eszközökhöz folyamodott. A tüntetők át akarták törni a rendőrkordont, hogy megközelítsék a Merdare határátkelőt és kövekkel, valamint botokkal támadtak a megerősített koszovói rendőri egységekre.

A Koha.net internetes hírportál beszámolója szerint mindkét oldalon többtucat sebesült van, akiket mentőkocsik szállítottak el a helyszínről. Az EU koszovói igazságügyi és rendőri missziójának (EULEX) alakulatai is kiszálltak a helyszínre, de nem avatkoztak be az eseményekbe. Délután négy órakor a helyzet még mindig feszült volt.

A nap folyamán Koszovó-szerte több autóbuszt tartoztatott fel a rendőrség, amelynek utasai az Önrendelkezés felhívására a Merdare átkelő felé tartottak. Az Önrendelkezés aktivistái Tiranában is jártak, hogy az albániai polgárokat is mozgósítsák akciójukhoz.

A koszovói hatóságok időben jelezték, hogy meg fogják akadályozni az Önrendelkezés akcióját, és mindent el fognak követni a rendbontások megakadályozásáért. Az Önrendelkezés akcióját a tiranai vezetés is helyteleníti.

Az Önrendelkezés nevű tömörülés élesen bírálja a jelenlegi koszovói kormány politikáját, és Hashim Thaci koszovói kormányfőt azzal vádolja, hogy Boris Tadic szerb elnök “szolgálatában áll”. A tömörülés kemény fellépést sürget Szerbiával szemben.

Hirdetés