Szabadlábon a Szebb jövőért egyesület őrizetbe vett tagjai

Megszüntette a garázdaság miatt indított eljárást a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület öt tagja ellen a Debreceni Városi Bíróság szombaton, és azonnali hatállyal szabadlábra helyezte őket.

hirdetés

A rendőrség előző nap Hajdúhadházon állította elő, majd vette őrizetbe az öt férfit, akik szórólapokat osztottak és aláírásokat gyűjtöttek a városban arról, a lakosság támogatja-e, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai továbbra is a városban maradjanak. Deli Tímea bírónő indoklásában elmondta: nem minősül szabálysértésnek az, amit az eljárás alá vont személyek csináltak.

Rámutatott, hogy hárman nem tagjai a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületnek, s civilként gyűjtötték az aláírásokat, ketten pedig a bíróságon bejegyzett, “törvényesen működő egyesület alapszabályában foglaltaknak megfelelően jártak el, ami a bűnmegelőzésről, a rendőrséggel való együttműködésről szól”.

Az öt eljárás alá vont ember kihallgatásakor egybehangzóan állította, hogy a helyi lakosság “kitüntetett rokonszenve” kíséri hajdúhadházi járőrözésüket. Bemutatták a bíróságnak azt a négyezer aláírást tartalmazó kérdőívet, amelyet – mint mondták – pénteken négy óra alatt gyűjtöttek össze, s amelyben a lakosság támogatja az egyesület helyi tevékenységét.

A végzés kihirdetését követően Mező Balázs Béla védőügyvéd “felülről vezérelt, politikai koncepciós eljárásnak” minősítette a rendőrségi intézkedést, megjegyezve, hogy ebben az ügyben a feljelentésnek nem volt jogalapja.

Az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság hirdet jogerős végzést, erre 30 napja van, de az eljárásba vont személyek szabadlábra helyezését nem érinti.

A rendőrség nem ért egyet a Hajdúhadházon őrizetbe vett “járőrözök” elleni szabálysértési eljárás bírósági megszüntetésével, és fellebbezést nyújtott be az ügyben – közölte a Belügyminisztérium szombaton az MTI-vel. “A fekete egyenruhában, provokatívan fellépő emberek félelmet keltenek a helyi cigányságban, amely egy jogállamban elfogadhatatlan” – tartalmazza a tárca közleménye, amely szerint a Belügyminisztérium fenntartja azt az álláspontját, hogy a Hajdúhadházon “járőröző” szervezet tagjai elkövették a garázdaság szabálysértését.

A rendőrség benyújtotta fellebbezését, mert nem ért egyet a bíróság döntésével – közölte a tárca.