Székházostrom: a rendőrség vereséget szenvedett

A magyar rendőrség “sötét napjának”, “vereségnek” minősítette az MTV-székház ostrománál történteket Ignácz István volt Pest megyei rendőrfőkapitány, a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésén.

hirdetés

A jelenleg a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöki posztját betöltő nyugalmazott rendőr-vezérőrnagy számos ponton egyetértett a bizottság tagjaival.

Például amikor Gaudi-Nagy Tamás jobbikos alelnök arról beszélt, hogy tárgyalni és megegyezni kellett volna az MTV-nél petíció beolvasását követelő tömeggel, vagy amikor Révész Máriusz (Fidesz) kifejtette, hogy kétséges, hogy valóban meg akarták védeni a székházat.

Olyan fokú dilettantizmus, ami már szándékosságot sejtet – értékelte a történteket Révész Máriusz, mire a nyugalmazott rendőrtábornok úgy reagált: “tökéletesen így van, egyetértek önnel”.

“Az összeesküvéselméletet bizonyítja, hogy a riadót másfélórás késéssel rendelték el” – vette fel a kormánypárti honatya, mire Ignácz úgy reagált: ezt még inkább alátámasztja, hogy a Rendészeti Biztonsági Szolgálat nem is tudott a műveleti tervről, vezetője pedig tőle és egy másik szerv vezetőjétől 2006 szeptember 18-án késő este telefonon szerzett tudomást az MTV székházánál kialakult helyzetről.

Ignácz többször is kiemelte, hogy a rendőrségnek volt lehetősége tömegoszlatásra, a rendbontás megszüntetésére, meg lehetett volna védeni a Szabadság téri székházat, ám nem volt normális irányítási rend, kapcsolat a rendőri vezetők, parancsnokok között, és nem is készültek fel megfelelően a az eseményekre, pedig lett volna rá elég idő.

Ignácz István szerint szakszerűtlenségek sora történt, ötletszerű volt a műveleti terv kidolgozása, nem állt rendelkezésre négy csapatszázad, négyfélre rádiórendszert használtak, ilyen körülmények között – mint fogalmazott – “halálra volt ítélve a rendőri intézkedés”.

Szólt arról is, hogy nem választási nagygyűlés volt a Kossuth téren, amikor kordonokat döngetnek és ablakokat törnek be, ezt szerinte nem lehet annak nevezni. Hozzátette: egy előre be nem jelentett tüntetés volt és hathatósabb rendőri intézkedéssel el lehetett volna kerülni, hogy 216 rendőr sérüljön meg.

A fegyelmi felelősséget firtató kérdésre válaszolva azt mondta: a jelentés az internetről letölthető és bár anonimizálva van, abból a felelősségi kör pontosan körbehatárolható.