Szijjártó: a szakszervezeti vezetők jelentős része a megoldást keresi

A rendvédelmi dolgozókat képviselő szakszervezetek vezetőinek egy jelentős része a megoldásokat keresi és nem az utcai lehetőségeket – vélekedett Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pénteken a TV2-nek.

hirdetés

A szóvivő a Tények Este című műsorban azt mondta: egyes – szélsőséges politikai csoportokkal kapcsolatot ápoló – rendvédelmi szakszervezeti vezetők viszont inkább a tüntetéseket választják, ami normális dolog egy demokráciában, de a törvényeket akkor is be kell tartani, ami az utóbbi időkben nem mindig sikerült.

Szijjártó Péter elmondta: a szakszervezetek delegáltjai csütörtökön jártak Orbán Viktor miniszterelnöknél, aki világossá tette, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben “mindenkinek a munkájára szükségünk van és éppen ezért szeretnénk biztosítani mindenki számára, hogy dolgozzon”.

A szóvivő szerint úgy szerveznék át a gazdasági- és a nyugdíjrendszert, hogy minél többen és minél tovább akarjanak dolgozni.

A Belügyminisztérium és a szakszervezetek között eddig zajló tárgyalásokkal kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta, hogy néhány pontban egyetértések vannak, de olyan kérdések is előfordulnak, amelyekben “nem találkoztak teljes mértékben az álláspontok”.

Kérdésre válaszolva a szóvivő közölte: egy ilyen gazdasági helyzetben, mint a mostani, a szerzett jog kifejezés nem biztos, hogy értelmezhető fogalom.

“Azonban a miniszterelnök azt is világossá tette, hogy mi nem pénzt akarunk elvenni a már a szolgálati nyugdíjukat töltő rendvédelmi dolgozóktól, hanem lehetőséget kínálunk nekik a munkára, mert mindenkinek a munkájára szükségünk van ahhoz, hogy legyőzzük az államadósságot” – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy akiket visszahívnak, azoknak munkát is biztosítanak az állami szférában, a hivatásos állományban és közigazgatásban, hiszen nem “munkanélkülinek hívják vissza őket”.

A nyugdíjügyben a szakszervezetek a belügyminiszterrel együtt még egyszer, várhatóan hétfőn, újra felkeresik Orbán Viktort, akit tájékoztathatnak a lezárult tárgyalások eredményeiről, ezután a kormány újra megtárgyalja ezt a kérdést és a szükséges jogszabály-módosításokat ezután terjesztik be a Parlament elé.

A szavazással megvárják a szociális konzultáció végét, ami június 15-én lesz, és az ott születő döntés a parlamenti döntést is befolyásolja majd; a konzultáció eredményét várhatóan június 30-a körül hozzák nyilvánosságra – tette hozzá.

Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nyugdíjat csak a nyugdíjkorhatár elérése után lehet fizetni, így ez továbbra is adómentes lesz, de minden jövedelem, ami az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt van, az nem nyugdíjnak minősül, azt nem a nyugdíjkasszából fizetik – ennek a juttatásnak meg kell majd találni az új elnevezését -, így az az adórendszer hatálya alá esik.