“Szijjártó nem érti a Jobbik javaslatát”

A Jobbik szerint Szijjártó Péter nem tudja értelmezni a magyar nyelven elhangzottakat – az ellenzéki párt így reagált arra, hogy a miniszterelnök szóvivője a Jobbik hétfői sajtótájékoztatója kapcsán leszögezte: a kormány előterjesztése tartalmazza azt a javaslatot, hogy az adófizetők a személyi jövedelemadójuk (szja) egy százalékát felajánlhassák az iszapkatasztrófa károsultjainak.

hirdetés

A Jobbik képviselője, Bertha Szilvia hétfőn bejelentette: költségvetési módosító javaslatban kezdeményezik, hogy a vörösiszapkár elhárítására hozzanak létre egy kiemelt költségvetési előirányzatot.

Hozzátette: úgy kellene létrehozni az előirányzatot, hogy az adófelajánlások egy százalékát a vörösiszap által okozott kár elhárítására is lehessen fordítani; az egyházaknak és a kiemelt költségvetési előirányzatoknak szánt egyszázalékos kört lehetne bővíteni a vörösiszapkár elhárítására létrehozott előirányzattal.

Erre reagálva Szijjártó Péter leszögezte: a kormány előterjesztése tartalmazza azt a javaslatot, hogy az adófizetők a személyi jövedelemadójuk (szja) egy százalékát felajánlhassák az iszapkatasztrófa károsultjainak megsegítését és a tragédia által sújtott térség helyreállítását célzó Magyar Kármentő Alap számára. Szijjártó Péter szerint a Jobbik képviselőinek kissé alaposabban kellene tanulmányozniuk a benyújtott törvényeket.

Bertha Szilvia a miniszterelnök szóvivője által közölteket az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy kommentálta: a Jobbik egyértelműen kijelentette “a civil szervezetek, így jövőre a Magyar Kármentő Alap részére felajánlott, köznyelven első 1 százalékként ismert felajánlás mellett, azt kiegészítve szeretnénk a köznyelven második 1 százalékos kedvezményezettek, az egyházak, kiemelt költségvetési előirányzatok körét kibővíteni a vörösiszap-katasztrófa kárelhárításának feladataira létrehozandó előirányzattal”.

Ennek indoka az – fűzte hozzá a jobbikos képviselő -, hogy az adóhatóság nyilvános kimutatása szerint több mint félmillió magyar adófizető csupán a civil szervezeteknek nyújtható rendelkezési joggal él, míg adója “második” 1 százalékáról nem rendelkezik; indítványuk e több mint félmillió adózót kívánja megcélozni.