Tavaszra lesz preambuluma az alkotmánynak

Tavaszra lesz preambuluma az alkotmánynak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kifüggesztésével kapcsolatban úgy fogalmazott: “továbbra sem nyugszom bele abba, hogy akárcsak egy olyan állami alkalmazott is legyen Magyarországon, aki azt gondolja, hogy lehet folytatni azt, mint ami az elmúlt nyolc évben Magyarországon történt”.

hirdetés

Ezt a változást minden állami alkalmazottnak látnia kell: nincs lopás, nincs hatalmaskodás, nincs többé olyan, hogy az állampolgárt nem segítségre szoruló ügyfélnek tekintik, hanem alávetettnek – sorolta a kormányfő. “Ragaszkodom ahhoz, hogy ezt – nap mint nap akár – minden magyar állami alkalmazott lássa” – tette hozzá Orbán Viktor.

Szólt arról is, hogy semminek sem örülne jobban, mintha kifüggeszthették volna a mai magyar hatályos alkotmány preambulumát – “ha lenne, csak nincs”. Hangsúlyozta azonban, “lesz ilyen preambulum, tavaszra lesz, lesz alkotmány, annak lesz preambuluma, az össze fogja foglalni azokat az értékeket, amelyek összekötnek bennünket”.

Orbán Viktor kérdésre beszélt a házelnökjelölés menetéről is, és elmondta: ugyanazt az eljárást fogja követni, mint a köztársasági elnök esetében. Tárgyal az elnökség, ha több személyt érintenek a felmerülő javaslatok, mindenkivel külön beszélni fog, utána tárgyal a frakcióvezetéssel, majd írásban javaslatot lesz a képviselőcsoportnak – ismertette. “A végkifejlet ügyében éppen ezért (…) most még nem nyilatkozhatok” – mondta. Közölte azonban, reményei szerint a jövő héten már írásos javaslat lesz a Fidesz-KDNP-frakció előtt a házelnök személyével kapcsolatban.