Terry Jones lelkésztársa szerint nem lesz koránégetés

“Egyértelmű akarok lenni és száz százalékosan megerősítem, hogy holnap 18 órakor nem lesz koránégetés, ahogy azt előzőleg tervezték – jelentette ki helyi idő szerint pénteken a floridai Gainesville-ben K.A. Paul evangélista lelkész. Paul annak a Terry Jones tiszteletesnek a bizalmasa és szövetségese, aki korábban azzal fenyegetőzött, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás idei évfordulóján nyilvánosan elégeti az iszlám szent könyvének 200 példányát.

hirdetés

A szombat esti koránégetés elmaradásáról szóló bejelentést megelőzően Jones és Paul két órás ultimátumot adott a New Yorkba tervezett iszlám központ imámjának. Feisal Abdul Raufnak magyar idő szerint 21 óra 20 percig arra kellett volna válaszolnia, hogy hajlandó-e tárgyalni a tervezett objektum helyének megváltoztatásáról, vagyis hogy ne a Ground Zero közelében épüljön fel.

Az imám az ultimátum lejártáig nem hívta fel a két papot. Kiadott viszont egy közleményt, amelyben közölte: nem szerepel az azonnali tervei között, hogy találkozzon a floridai tiszteletessel. “Kész vagyok fontolóra venni, hogy találkozzak bárkivel, aki komoly elkötelezettje a békének” – szögezte le. “A közösségi központtal kapcsolatos terveink nem változtak” – áll az imám üzenetében, aki imádkozásra és elmélkedésre szólított fel szeptember 11-én.

Jones tiszteletes továbbra is kitart amellett, hogy New Yorkba szeretne utazni, ahol – a CNN gainesville-i híradása szerint – “hétfőn vagy kedden” találkozni akar a vitatott leendő mecset imámjával.