Több mint 300-an haltak meg Szíriában a zavargások kirobbanása óta

Újabb szíriait lőttek le a biztonsági erők – jelentette vasárnap a helyszínről az AP amerikai hírügynökség, amely jogvédő csoportokra hivatkozva arról adott hírt, hogy több mint 300-ra nőtt már az 5 hete tartó zavargások halálos áldozatainak a száma Szíriában.

hirdetés

A hírügynökségi jelentésben emlékeztettek arra, hogy csak a múlt pénteken és szombaton több mint 120-an haltak meg a biztonsági erők lövéseitől. Vasárnap a tengerparti Dzsabla városában nyitottak tüzet a katonák és a rendőrök, jóllehet a helyiek nem tartottak semmiféle tüntetést. Szemtanúk szerint a lövésektől egy ember meghalt, többen pedig megsebesültek.

Joe Stork, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet közel-keleti igazgatóhelyettese szerint a pénteki mészárlás után már nem elegendő, ha a nemzetközi közösség csak elítéli a szíriai erőszakot. Arra szólította fel az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy léptessenek életbe büntető intézkedéseket azon szíriai politikusok ellen, akik felelősek a tüntetőkkel szembeni erőszakért.

Vasárnap a szíriai rendőrség több városban is ellenzéki aktivisták tucatjait vette őrizetbe nem egészen egy héttel azután, hogy Bassár Asszad elnök aláírta az 50 éve érvényben levő rendkívüli állapot feloldásáról szóló törvényt.

Ammar Kurábi, a szíriai emberi jogi országos szervezet vezetője szerint főképpen Damaszkuszban vettek őrizetbe aktivistákat, ahol a hatóságok blokkolták az internetet és a telefonösszeköttetést is, de letartóztatások voltak a közép-szíriai Homsz városában is. Feltehetően tüntetések engedély nélküli megtartásáért vonják majd felelősségre a lefogottakat. A rendkívüli állapot előírásait felváltó új szabályozás szerint ugyanis belügyminisztériumi engedély kell a tüntetésekhez, amit lényegében a tüntetések de facto betiltásaként értelmeznek az ellenzékiek.