Több mint kétmilliárd hiányzik a magyar EU-elnökséghez

Az előző kormány a magyar európai uniós elnökség feladatainak ellátásához 2,1 milliárd forintot külföldi ingatlanok értékesítéséből szándékozott fedezni, ezek értékesítése azonban még el sem kezdődött, így ez az összeg kiesett a költségvetésből – közölte a Külügyminisztérium. Az idei költségvetési törvényben a 2011. évi EU-elnökségre való felkészülés céljaira az Országgyűlés a Külügyminisztérium 2010-es költségvetésében összevontan 9 milliárd forint kiadást szavazott meg.

hirdetés

Az üresen, használaton kívül álló külföldi ingatlanok értékesítési folyamata ebben az évben még el sem kezdődött, így reálisan ezzel a forrással az elnökség céljaira ma már nem lehet számolni – olvasható a minisztériumnak az MTI kérdésére adott válaszában.

A valamennyi tárca elnökségi feladatait érintő belföldi és külföldi személyi juttatásaira, járulékaira és az elnökség előkészítésének idei dologi kiadásaira, az úgynevezett működési kiadásokra összesen 6,9 milliárd forint költségvetési támogatást biztosít az ez évi költségvetési törvény. Ez az az összeg, amely az elnökséghez kapcsolódó közbeszerzési eljárások elindítására rendelkezésre áll. Az elnökségi költségvetés felülvizsgálata jelenleg is folyik – tudatta a Külügyminisztérium.

Az elnökségi feladatokról nem rendelkezik külön törvény. A Külügyminisztérium jelenleg felülvizsgálja a meglévő elnökségi költségvetést, valamint a rendelkezésre álló tényleges anyagi és humán erőforrásokat. A szükséges és halaszthatatlan feladatokra belső pénzügyi átcsoportosításokkal, feladatok átütemezésével és a prioritások meghatározásával igyekeznek megteremteni a pénzügyi fedezetet – írja a tárca.

A jövő évi költségvetési törvényhez részletes számításokkal alátámasztott javaslatokat, pénzügyi igényeket kíván benyújtani a Külügyminisztérium.

A szervezés részfeladatait a jelenleg alakuló, az elnökség idejére létrejövő, rendezvényszervezéssel, kommunikációval foglalkozó osztályok látják majd el.